VIDEO/ POLICIJI JE LAKO POBJEĆI, JER...

Kako djeluje lanac automafije u BiH: Preko Pala, Sokoca i Istočnog Sarajeva - sve je gotovo za nekoliko minuta!

Hronika 28.10.18, 10:23h

Kako djeluje lanac automafije u BiH: Preko Pala, Sokoca i Istočnog Sarajeva - sve je gotovo za nekoliko minuta!
Rekordna godina za kradljivce bila je 2010. godina kada su Sarajlije i njihovi gosti ostale bez više od 1.400 automobila

 

Termin "automafija" godinama je u kolokvijalnoj upotrebi u Sarajevu koliko traje problem sistemskih krađa automobila u tom gradu.


Prema statističkim pokazateljima policije 2017. godine u cijeloj BiH ukradeno je 775 automobila, a najveći dio upravo u Sarajevu, čak 431, prenosi Hina.


Policija je uspjela pronaći i vlasnicima u Sarajevu vratiti tek 103 vozila. Zbog krađa je kazneno prijavljeno 48 osoba.


Rekordna godina za kradljivce bila je 2010. godina kada su Sarajlije i njihovi gosti ostale bez više od 1.400 automobila.


Kada se zbroje podaci za proteklih deset godina dođe se do čak 7.200 automobila ukradenih samo u Sarajevu.


Policijske istrage utvrdile su da je riječ o dobro uhodanom kriminalnom lancu jer su na meti uglavnom bila skupocjena vozila marke Vokswagen, Audi, BMW.


Obijanje vozila traje nekoliko minuta


Organizirane grupe koje uglavnom imaju sjedišta u bh. entitetu Republika Srpska, odnosno na Palama, Sokocu i Istočnom Sarajevu bi tokom noći slale svoje ekipe preko međuentitetske granice gdje bi im saradnici iz Sarajeva ranije identificirali potencijalni plijen, objašnjava Hina.


Uz savremene alate obijali bi vozila i u samo nekoliko minuta odvozili ih u drugi entitet.


Ako bi ih policajci i opazili, bilo im je lako pobjeći jer sarajevska policija nema ovlasti ni u potjerama prijeći međuentitetsku granicu do koje lopovima treba desetak minuta.


Dok bi sarajevski policajci alarmirali kolege u drugom entitetu lopovi bi s plijenom već nestali na nekoj od zabačenih seoskih cesta, skrili ukradena vozila u tajnim garažama i potom im prepravili serijske brojeve te ih takve nudili na crnom tržištu Srbije ili Crne Gore.


Alternativa je bila da ih jednostavno isijeku na dijelove, a njih opet preprodaju.

 

 

(Al Jazeera Balkans/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI