ODLUKA DONIJETA U REKORDNOM ROKU

Član Predsjedništva može mirno da spava: Ništa od istrage protiv Milorada Dodika, evo šta je uradila tužiteljica...

Front 26.10.18, 11:21h

Član Predsjedništva može mirno da spava: Ništa od istrage protiv Milorada Dodika, evo šta je uradila tužiteljica...
Iz TI BiH su podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, jer je na javnom skupu povodom otvaranja sjevernog krila i centralnog bloka Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci, izjavio kako on odlučuje kome će biti povećane plaće, i da ko podržava štrajk zdravstvenih radnika neće dobiti povećanje

 

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo je u rekordno kratkom roku odluku da se neće provoditi istragu protiv Milorada Dodika na osnovu krivične prijave Transparency Internationala u BiH (TIBiH). 


- Tužilaštvo je u naredbi o neprovođenju istrage zauzelo mišljenje da djelo koje je prijavljeno nije krivično djelo, već da se može raditi samo o povredama Izbornog zakona, jer se radi o slobodi kandidata i političkih subjekata da na predizbornim skupovima iznose svoje političke stavove – navodi u saopćenju TIBiH. 


Iz te nevladine organizacije su podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, jer je na javnom skupu povodom otvaranja sjevernog krila i centralnog bloka Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci, izjavio kako on odlučuje kome će biti povećane plaće, i da ko podržava štrajk zdravstvenih radnika neće dobiti povećanje. 


Dodik je na taj način, prema mišljenju TIBiH, učinio krivično djelo Povreda ravnopravnosti građana jer je na osnovu razlike u ličnom svojstvu građana (članstva u Strukovnom sindikatu doktora medicine RS) uskratio i ograničio slobodu i prava čovjeka utvrđenu Ustavom, zakonom i ratifikovanim međunarodnim ugovorom. U tom slučaju se to odnosi na pravo na zaradu, i pravo na slobodu sindikalnog organizovanja. 


-Tužiteljica uopšte nije razmatrala spornu situaciju, niti dala obrazloženje u vezi sa samim navodima iz krivične prijave, već je odmah zaključila da stvar spada u nadležnost Centralne izborne komisije. 


Posebno je zanimljivo da je u obrazloženju obraćanje Milorada Dodika na otvaranju UKC BL okarakterisano kao skup političkog subjekta ili kandidata u svrhu predizborne kampanje, te da su kandidati na političkim skupovima slobodni iznositi svoje političke stavove, iako se radi o obraćanju u funkciji predsjednika RS na događaju organizovanom od javne ustanove – tvrdi u saopćenju TIBiH. 


Ističu da je Tužilaštvo odluku o neprovođenju istrage protiv Milorada Dodika "donijelo u rekordno kratkom roku od 20 dana, što je krajnje neobično, ako se uzme u obzir dužina rješavanja po prijavama u drugim predmetima". 


TIBiH je izjavio pritužbu u kojoj je, kako dodaju, posebno naglašeno kako je neprihvatljivo shvatanje tužiteljice da je svečano otvaranje bolnice politički skup u okviru predizborne kampanje, te da čak i da se radi o stranačkom skupu, to ne isključuje počinjenje krivičnog djela u smislu uskraćivanja prava i sloboda građana.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI