MEDICINSKA SESTRA IZ SRBIJE UZDRMALA REGION

Znate li koliko puta sam na rukama imala mrtve ljude, mrtvu djecu? Izbodene noževima, upucane, alkoholisane... Sudite mi!

Hronika 25.10.18, 13:56h

Znate li koliko puta sam na rukama imala mrtve ljude, mrtvu djecu? Izbodene noževima, upucane, alkoholisane... Sudite mi!
Njene riječi šire se kao poplava društvenim mrežama, a ona je samo iskreno napisala šta misli o zdravstvu i medicinskim radnicima koji se ovim mukotrpnim poslom bave


Snežana Ristić, medicinska sestra iz Kliničkog centra u Kragujevcu (Srbija), svojim postom na Facebooku digla je cijelu Srbiju na noge, a njena priča odjeknula je i diljem regiona.


Njene riječi šire se kao poplava društvenim mrežama, a ona je samo iskreno napisala šta misli o zdravstvu u Srbiji i medicinskim radnicima koji se ovim mukotrpnim poslom bave.


Pročitajte šta je poručila svima koji napadaju zdravstvene radnike:


"Piše na fejsu, o čemu razmišljam!
Razmišljam o ovim aktuelnim događajima na temu ZDRAVSTVO U SRBIJI.


Ljudsko sam biće, po profesiji - zdravstveni radnik... I kao čovjeka, boli me upravo - ljudska zloba.
I sudite mi... (i meni i svima nama u zdravstvu ). Imate pravo...


Da li znate koliko sam puta na svojim rukama imala mrtve ljude, mrtvu djecu iz saobraćajnih nezgoda, izbodene noževima, upucane, alkoholisane, ovjerene narkoticima, pretucene, sa teškim prelomima rebara ili lobanje?


Znate li koliko puta sam ispirala nečiju djecu, žene, muškarce, koji popiju šaku lijekova i pokušaju suicid? (na to ih nismo naveli mi u bijelim mantilima, već porodica ili okolina).


Znate li koliko je infarkta srca ili mozga prošlo kroz Urgentni centar, a sad ti isti ljudi prođu i zahvale se?


Znate li koliko se žena porodi u garaži Urgentnog centra?


Sudite mi slobodno. jer sam zbrinjavala teške opekotine i izvadila stotine krpelja.


Ne samo ja, već mnoge moje kolege!


Sudite mi jer sam bila neprijatna prema gospođi od 80 godina koja je insistirala da bude pregledana baš kad smo reanimirali dječaka od 12 godina.(Ona smatra da je hitnija od dječaka.)


Sudite mi jer sam nebrojano puta u toku noćne smjene transportovala intubirane pacijente za Beograd.


I sudite mi jer sam x puta preplakala smjenu zajedno sa roditeljima koji dođu da identifikuju svoju dkecu...


I jesam, zapalila sam cigaretu, napisala primopredaju i krenula kući da ugledam svoju djecu.

 
Koliko asmatičara, koliko ujeda: stršljena, pčela, pasa... Koliko padova s motora, traktora, oraha, aneurizmi, epi napada... Koliko bolova u grudima, stomaku, leđima, bubrezima... Koliko krvarenja.... I čega još sve?


I obični građani ne treba da znaju s čim se mi sve srećemo. I ne treba da znaju kako se rodbina ponaša i prijeti. ..(spasite ga!!!! Ako on ne preživi, i vi ste mrtvi!!!!)


Koliko puta smo zbog gradskih obračuna zbrinjavali te iste povrijeđene, dok su nam civili stajali nad glavom s pištoljima...


Sudite mi... jer smo kolege i ja uspješno reanimirali utopljenike sa jezera u Sumaricama...


Sudite mi jer radim masažu srca momku iz saobraćajne nezgode, a sve vrijeme mu zvoni telefon na kom piše MAMA... I oči mi se mute od suza al "navijam" da srce uspostavi ritam...


Sudite mi jer zagrlim majku koja ljubi svoje mrtvo dijete i kaže DA TE POKRIJEM SINE DA TI NE BUDE HLADNO... A onda to isto dijete odguram u mrtvačnicu...


Sudite mi jer poslije toga zapalim cigaretu, obrišem lice i nasmiješim se narednom pacijentu. ....


I nebitna je plata...
Ovo nema cijenu...


Sudite mi vi koji nikada i ne biste mogli da radite ovaj posao...


Sudite mi... JA SVOJ BIJELI MANTIL NOSIM PONOSNO.


I vjerujem da postoji NEKO ko će suditi svima nama".

 

 

Kako je za "Blic" rekao direktor KC "Kragujevac" dr Predrag Sazdanović Snežana Ristić radi kao glavna sestra u Klinici za kadriologiju.


- Prije toga je godinama radila u Urgentnom centru, kao medicinska sestra. Inače je je završila književnost, a prije toga Medicinsku školu. Izuzetan je čovjek i požrtvovan radnik - naveo je dr. Sazdanović.

 

Snežana Ristić, medicinska sestra iz Kliničkog centra u Kragujevcu, svojim postom na Facebooku digla je cijelu Srbiju na noge. Njezine riječi šire se kao poplava društvenim mrežama, a ona je samo bila iskrena o tome šta misli o zdravstvu u Srbiji.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI