Gina Haspel u posjeti Turskoj

Da li je na pomolu novi zaokret u brutalnom ubistvu Jamala Khashoggija? Direktorica CIA-e preslušala audio snimke...

Hronika 25.10.18, 12:43h

Da li je na pomolu novi zaokret u brutalnom ubistvu Jamala Khashoggija? Direktorica CIA-e preslušala audio snimke...
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je kolumnista Washingrton Posta i kritičar saudijskog čelništva eliminiran u planiranom "divljačkom ubistvu" i zatražio je da Rijad kazni odgovorne, bez obzira na to koliko su visoko rangirani

 

Direktorica CIA-e Gina Haspel preslušala je audio snimak koji potvrđuje ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, tokom njene ovosedmične posjete Turskoj, saopćila su u četvrtak dva izvora za Reuters. 

 

Predstavnici CIA-e i turske obavještajne službe odbili su komentirati navode da je Haspel preslušala snimak. 

 

Saudijska Arabija u početku je negirala svaku umješanost u Khashoggijev nestanak 2. oktobra, ali su potom saudijski zvaničnici pripisali njegovu smrt, u saudijskom konzulatu u Istanbulu, neuspjelom pokušaju da ga vrate u kraljevsvo. 

 

Turska je odbacila saudijske pokušaje da optuži odmetnute operativce i zatražila je od kraljevstva da istraži "od vrha do dna" odgovorne za ubistvo, koje je izazvalo međunarodno zgražanje i osude.  

 

Haspel, koja je doputovala u Tursku u ponedjeljak, preslušala je audio snimak Khashoggijevog ubistva tokom njene posjete, saopćili su izvori koji su tražili da ne budu imenovani.  

 

Turski minisatar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u četvrtak da je Ankara podijelila informacije s nekim stranama koje su tražile dodatne detalje. Kazao je da Turska ne namjerava podnijeti taj slučaj međunarodnom sudu, ali da će podijeliti informacije ako se pokrene međunarodna istraga.  

 

Turski zvaničnici ranije su saopćili da vlasti posjeduju audio snimak koji navodno dokumentira Khashoggijevo ubistvo. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je kolumnista Washingrton Posta i kritičar saudijskog čelništva eliminiran u planiranom "divljačkom ubistvu" i zatražio je da Rijad kazni odgovorne, bez obzira na to koliko su visoko rangirani.    

 

Moćni saudijski kralj Salman najavio je u srijedu da će ubice biti privedene pravdi, u svojoj prvoj javnoj izjavi o toj temi, javlja Fena.

 

Kako su u međuvremenu javile pojedine agencije, u izvještaju nakon preslušavanja snimka od strane direktorice CIA-e se citira jedan izvor koji kaže da je taj audio dokaz "uvjerljiv" te dodaje da bi to moglo staviti dodatni pritisak na SAD da Saudijsku Arabiju drži odgovornom za Khashoggijevu smrt.

  

 

(FENA/DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI