FOTO/ Državna saudijska novinska agencija objavila

Kralj Salman i princ Muhamed sastali se sa sinom Jamala Khashoggija

Front 25.10.18, 08:28h

Kralj Salman i princ Muhamed sastali se sa sinom Jamala Khashoggija
Nakon dvonedjeljnog ćutanja i poricanja da ima bilo kakve veze s nestankom Khashoggija i kada je već postalo očigledno da se ne može govoriti o tome da je Khashoggi živ, zvanični Rijad je priznao da se nešto dogodilo

 

Slučaj ubijenog novinara "Washington Posta" se ne stišava. Vijest koja je obišla svijet u stvari je fotografija rukovanja Khashoggijevog sina i saudijskog princa.

 

Na fotografiji koju je objavila državna saudijska novinska agencija SPA, s lijeve strane stoji sin ubijenog novinara saudijskog porekla, Salah Khashoggi, a desne saudijski princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman, nezvanično naručilac ubistva Jamala Khashoggija.

 

Ista agencija koja je objavila fotografiju u šturom saopštenju navela je da je princ primio porodicu Khashoggi, podsjećajući da su saudijski kralj i njegov "omiljeni sin", kako su strani mediji nazvali princa izrazili prethodno saučešće u vezi smrti poznatog novinara inače oštrog kritičara saudijske kraljevske porodice. 

 

salah-khashoggi-muhamed-bin-salman-kralj-princ

 

Fotografija o kojoj je riječ na jedno mjesto stavila je ožalošćenog i mogućeg naručioca ubistva, budući da se svakog dana pojavljuju nove informacije u vezi brutalnog ubistva novinara u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u koji je Khashoggi ušao 2. oktobra i iz njega živ nije izašao. 

 

Nakon dvonedjeljnog ćutanja i poricanja da ima bilo kakve veze s nestankom Khashoggija i kada je već postalo očigledno da se ne može govoriti o tome da je Khashoggi živ, zvanični Rijad je priznao da se nešto dogodilo.

 

To nešto otkrila je turska istraga čije detalje su mediji objavili i prije nego što ih je turski predsjednik prekjuče javno iznio pred parlamentom. Prema onome što se saznalo, u Istanbul su, na dan kada je Khashoggi ušao u konzulat, stigli i saudijski specijalci s ciljem da "obrade" Khashoggija. Po svim verzijama događaja nešto je krenulo naopako i Khashoggi je zadavljen, po nekim verzijama i raskomadan, a tijelo mu je zamotano u tepih i izneseno iz konzulata. 

 

Saudijski specijalci napustili su isto veče Istanbul, a posljednji je to učinio onaj koji se prerušio u Khashoggija i tako napustio ambasadu zavaravajući tako javnost da je Khashoggi živ. 

 

Erdogan je to ubistvo nazvao gnusnim, dodavši da je sve bilo veoma dobro isplanirano. 

 

Prema pisanju brojnih medija, koji se pozivaju na svoje izvore, svi "pipci" vode upravo do mladog princa, koji je prije izvjesnog vremena došao u žižu javnosti kada je izveo mini državni udar kada je naredio hapšenje ostalih prinčeva i saudijskih biznismena. 

 

Saudijska Arabija je saopštila da su obaveštajci koji su učestvovali u akciji likvidacije Khashoggija uhapšeni, kao i da je riječ o neovlaštenoj akciji. Ali, čini se da im malo ko vjeruje da mladi princ i kralj baš ništa nisu znali. Svjetski zvaničnici su zato juče jasno stavili do znanja, a to je da nedostaje ključni momenat u cijeloj priči - ko je naredio ubistvo. A na to pitanje, kako kažu, moraće da odgovori baš Saudijska Arabija.

 

(RTVBN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI