JER VLAST JE VLAST

(Ne)očekivani preokret na političkoj sceni: SDS na korak od saradnje sa SNSD-om, ljuti neprijatelji spremni na dogovore?!

Front 24.10.18, 21:39h

(Ne)očekivani preokret na političkoj sceni: SDS na korak od saradnje sa SNSD-om, ljuti neprijatelji spremni na dogovore?!
Proteklih dana je „opipavan puls“ kod većine članova Glavnog odbora SDS-a oko moguće saradnje i sa SNSD-om, gdje su mnogi dosadašnji žestoki protivnici takve ideje popustili u svojim stavovima

 

Glavni odbor SDS zasjedaće tokom vikenda i već sada je izvjesno da će zaključak biti da se sa svima ide u razgovore oko formiranja vlasti, a to znači i sa SNSD, tvrde za Srpskainfo izvori bliski vrhu SDS.


Prema tvrdnjama izvora ovog portala, proteklih dana je „opipavan puls“ kod većine članova Glavnog odbora oko moguće saradnje i sa SNSD-om, gdje su mnogi dosadašnji žestoki protivnici takve ideje popustili u svojim stavovima.


– Neki su popustili, prije svega, zbog ličnih interesa, jer smatraju da bi se ponovnim ulaskom pojedinih kadrova SDS u Savjet ministara BiH za njih istovremeno otvorila vrata za ulazak u Parlament BiH. Među njima ima i onih koji misle da bi priklanjanjem SNSD mogli da sačuvaju svoje načelničke pozicije u pojednim opštinama, dok većina vjeruje da je vrijeme da svima prioritet budu interesi RS i da se u tom smislu smanji tenzija između dva politička bloka. Trenutno je stvorena klima da bi saradnja sa SNSD-om mogla da se ostvari i zato bi glavni zaključak sa Glavnog odbora mogao da glasi da SDS ide sa svima u razgovore, a to znači i sa SNSD-om – kaže sagovornik Srpskeinfo.


Budući da bi ovakvom odlukom SDS odmah priznao i izborni poraz Vukote Govedarice za predsjednika Republike Srpske, jedan od zaključaka bi mogao da bude i da će SDS tražiti da se do kraja raščisti situacija oko izbornih rezultata.


– Naši pravni timovi će podnijeti žalbe Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH kako bi ukazali na sve nepravilnosti koje su se desile. Mada je već sada izvjesno da to ne može uticati na konačan izborni rezultat, na nepravilnosti koje su se desile ne možemo tek tako zažmuriti – kaže jedan od sagovornika ovog medija iz SDS-a, zahtijevajući na anonimnosti.


Za zvanične izjave nisu previše raspoloženi ni u SNSD-u. U nezvaničnom razgovoru tvrde da su spremni da sa SDS, prije svega, razgovaraju o saradnji u zajedničkim institucijama, ali nisu isključivi ni što se tiče Banjaluke.


– Za Sarajevo bi prvenstveno tražili da SDS ponudi stručne kadrove i koji su dokazane patriote, a ne da to budu isključivo zvučna SDS-ova imena i da im to bude jedina „ulaznica“ za Savjet ministara BiH. S druge strane, moguće je i da se saradnja sa SDS-om ostvari i u Banjaluci, ukoliko neki od sadašnjih koalicionih partnera budu nerealni u svojim zahtjevima – kaže sagovornik iz SNSD-a za Srpskainfo.


Istovremeno, SDS-ovi aktuelni koalicioni partneri ne žele da se izjašnjavaju u kom pravcu će teći njihova dalja saradnja ukoliko se SDS definitivno prikloni SNSD. Lider NDP Dragan Čavić i dalje smatra da treba prvo račšistiti situaciju oko konačnih izbornih rezultata, pa tek onda određivati u kom pravcu će se svi kretati.


– Ako se SDS prikloni SNSD-u, to će poremetiti generalne odnose i tu nema nikakve sumnje. Šta će Glavni odbor SDS odlučiti, to je njihovo pravo i to niko drugi ne može da ospori, već da poštuje. Što se tiče NDP-a, mi još nismo održali sjednicu Predsjedništva stranke ni Glavni odbor. Oni će vrlo brzo uslijediti poslije konačne potvrde rezultata, što se očekuje tokom novembra. Tada ćemo imati čistu situaciju i donijećemo odgovarajuće odluke. Dakle, sačekaćemo konačne rezultate i potom se ozbiljno pozabavati našim izborim rezultatom i odlučiti kuda dalje – kaže Čavić.

 

Saradnja u Banjaluci?


U jeku spekulacija o mogućoj saradnji SDS-a i SNSD-a odjeknuli se stavovi pojedinih članova SDS-a iznesenih na društvenim mrežama.


Tako je odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Petković poručio na svom Facebook profilu: "Ako rukovodstvo SDS prećutno ili na bilo koji način dozvoli koaliciju sa SNSD-om na lokalnom nivou (Bijeljina, Doboj, Teslić), spreman sam da sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem razgovaram o svakoj vrsti saradnje koja je u interesu građana Banjaluke. Zašto bi Banjaluka uvijek bila izolovana iz takvih kombinacija? Zbog nečijih ličnih interesa neću više dozvoliti da najiskrenije članstvo SDS Banjaluka više ispašta.”

 

(Srpskainfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)