Nakon razgovora sa turskim predsjednikom Erdoganom

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman o ubistvu Khashoggija: Svi krivci bit će kažnjeni

Hronika 24.10.18, 20:14h

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman o ubistvu Khashoggija: Svi krivci bit će kažnjeni
Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu

 

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman izjavio je kako je slučaj ubijenog novinara Jamala Khashoggija "bolan", ali i da će "pravda prevladati". 

 

Ocjenjujući ubistvo Khashogija kao "zločin koji se ne može opravdati", najavio je kako će svi krivci biti kažnjeni, a Saudijska Arabija i Turska zajedno raditi kako bi "postigli rezultate". 

 

Po njegovim riječima, ubistvo novinara neće zasmetati odnosima Saudijske Arabije i i Turske. 

 

- Sarađivat ćemo s Turskom kako bismo otkrili istinu koja stoji iza Khashoggijevog ubistva - rekao je Mohammed bin Salman. 

 

Tim je riječima, u obraćanju investicijskom skupu Future Investment Initiative, prekinuo svoju šutnju o ubistvu 2. oktobra. 

 

Prethodno je obavio telefonski razgovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javila je agencija Anadolija. 

 

Iz izvora bliskih Uredu predsjednika Republike Turske saznaje se da je Erdogan s bin Salmanom razgovarao na zahtjev upućen od Saudijske Arabije. 

 

Tokom razgovora bilo je riječi o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, odnosno budućim koracima i ulaganju zajedničkih napora za potpuno rasvjetljavanje ubistva. 

 

Reuters je prenio riječi Mohammeda bin Salmana da će svi koji su učestovali u zločinu biti kažnjeni, te da će pravda pobijediti.  

 

On je, kako se dalje kaže, rekao da pod liderstvom Kralja Salmana i Erdogana, neće biti podjela između Turske i Saudijske Arabije, prenosi Al Jazeera Balkans.  

 

Novinar i kolumnista lista The Washington Post Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. 

 

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu. 

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI