video/ krv, suze, očaj... eskalacija migrantske krize

Potpuni haos na granici BiH: Bačen suzavac, ima povrijeđene djece, Hrvatska podiže ogradu...

Hronika 24.10.18, 16:43h

Potpuni haos na granici BiH: Bačen suzavac, ima povrijeđene djece, Hrvatska podiže ogradu...
Policija je jučer na stotine migranata s djecom zaustavila 200 metara od granice s Hrvatskom, jer su nasilu pokušali prijeći ovaj granični prelaz... Danas je stanje na granici eskaliralo

 

16:30 Zbog okupljanja migranata i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Velika Kladuša-Maljevac. Na ostalim graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.  

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske izjavilo je da su dvojica policajaca lakše povrijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

 

- U jednom trenutku, prilikom postupanja bh. policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog i nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij, stoji u saopćenju MUP-a RH.

 

Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije.

 

- Dva policajca su lakše povrijeđena, te su zatražila liječničku pomoć - potvrdio je MUP RH.

 

14:55 U Dom zdravlja u Velikoj Kladuši primljeno je troje migranta povrijeđenih tupim predmetom te dvoje djece koja su imala problema s disanjem i ozljedama očiju nakon upotrebe suzavca, javlja Avaz.


Neki od migranata odustali su od pokušaja prelaska granice. Granični prijelaz je satima blokiran, a prema posljednjim informacijama, policija se sprema ukloniti migrante.


U Domu zdravlja Velika Kladuša za N1 povrdili su da su spremni za slučaj eskalacije. "Spremni smo na situaciju koja može eskalirati na veće razmjere. Imali smo više situacija gdje su bile tučnjave između njih. Zvala sam UNHCR, kažu da su zauzeti sa situacijom u Bihaću. Migranti koji su ozlijeđeni danas su u dobrom stanju, mi smo ih zbrinuli ovdje u Velikoj Kladuši", kazala je u izjavi za N1 glavna medicinska sestra Doma zdravlja Velika Kladuša.


Prije toga na Graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac došlo je do novog naguravanja policije i migranata prilikom čega je ozlijeđeno nekoliko osoba, među kojima i jedno dijete, javlja N1.

 

Reporter Avaza s lica mjesta tvrdi i da se na hrvatskoj granici podiže ograda, a i N1 javlja kako je nešto prije 13 sati hrvatska policija postavila na granicu i protivnavalnu ogradu, odnosno gelendere.

 

 

11:15 Kako javlja reporter Avaza s lica mjesta, na GP Maljevac trenutno je haotično stanje. Iz Republike Hrvatske došli su i pripadnici Specijalne jedinice, dok su pripadnici Granične policije BiH skroz zatvorili cestu gdje se nalaze migranti.

 

Saobraćaj je na ovoj dionici obustavljen u oba pravca.

 

Došlo je do naguravanja između migranata i policije na graničnom prijelazu Maljevac, javlja reporter "Avaza" s lica mjesta.  

 

Policija je jučer na stotine migranata s djecom zaustavila 200 metara od granice s Hrvatskom, jer su nasilu pokušali prijeći ovaj granični prelaz.

 

Reporter "Avaza" javlja da je došlo do naguravanja s policijom jer migranti žele po svaku cijenu nastaviti dalje.

 

Prema posljednjim informacijama, migranti su probili policijski kordon i uputili se prema hrvatskim graničnim policajcima i graničnom prijelazu.

 

U grupi migranata koji su probili policijski kordon ima i povrijeđenih.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr/ad)

BLIN
KOMENTARI