IAKO JE IZOSTALA PODRŠKA VLADE FBIH

Za devet mjeseci Filmski centar Sarajevo digao se iz 'mrtvih': Umjesto katanca u bravi - uspješno javno preduzeće!

Kultura 24.10.18, 10:42h

Za devet mjeseci Filmski centar Sarajevo digao se iz 'mrtvih': Umjesto katanca u bravi - uspješno javno preduzeće!
Nadzorni odbor JP Filmski centar Sarajevo je ocjenio rad uprave u ovome periodu kao izuzetno uspješan i dao joj punu podršku u daljnjem radu ovoga javnog preduzeća od strateškog značaja za razvoj filmske industrije u BiH

 

 


Finansijsko poslovanje  JP Filmski centar Sarajevo, kao strateškog javnog preduzeća od interesa za Federaciju BiH, u prvih devet mjeseci ove godine  je konsolidirano – zaključak je Nadzornog odbora ovoga javnog preduzeća nakon sjednice na kojoj je usvojen izvještaj uprave za ovaj period.


Naime, kraj 2017. godine je ovo javno preduzeće dočekalo sa ekstremno lošim finansijskim rezultatom, blokadama računa, višegodišnjim kašnjenjem isplata plata uposlenika, zaključanim i blokiranim poslovnim prostorima (Filmski studio Jagomir, poslovana zgrada u ul. Dženetića Čikma), obavezama po osnovu poreza i PDV-a, te niza drugih obaveza po izvršnim sudskim presudama i dugovanja partnerima. Ukupan dug javnog preduzeća bio je oko 300.000 KM, što je vidljivo iz izvještaja o financijskom poslovanju ovoga javnog preduzeća, a što je konstatirano i u nalazima Ureda za reviziju Federacije BiH za 2017. godinu.


Ovo je bio rezultat blokade rada javnog preduzeća koje u periodu od skoro tri godine nije imalo upravu, direktora, kao ni osobu za zastupanje u finansijskom i pravnom prometu.


Zbog svega ovoga, JP Filmski centar Sarajevo je u 2018. godinu ušao sa planom prihoda od 522.000,00 KM, od čega je bilo planirano osigurati  322.000,00 KM kroz vlastite poslovne aktivnosti, uključujući i projekte podržane putem Fondacije za kinematografiju Sarajevo, dok je, upravo zbog ekstremo loše finansijske situacije nastale u prošlim periodima, iznos od 200.000,00 KM planiran kao podrška Vlade Federacije BiH za financijsku konsolidaciju javnih preduzeća u Federaciji BiH.


Izvještaj za prvih devet mjeseci rada ovoga javnog preduzeća pokazuje da je vlastiti realizirani prihod 433.000,00 KM, čime je planirani iznos od 322.000,00 KM značajno prebačen. Nažalost, planirani iznos Vlade Federacije od 200.000,00 KM nije u ovome periodu realiziran, što je otežavalo operativnu  sanaciju i finansijsku konsolidaciju javnog preduzeća u prvih devet mjeseci ove godine.


Ipak, i pored izostanka podrške Vlade FBiH, plan za ovu godinu bit će u potpunosti ispunjen, dok je uprava JP Filmski centar Sarajevo već ugovorila niz drugih poslova,  čime je osigurano normalno poslovanje ovoga javnog preduzeća za naredni period.


Kako se navodi iz JP FCS, struktura prihoda pokazuje da je  115.000, 00 KM osigurano kroz programe i projekte Federalnog ministarstva za kulturu i sport  za podršku razvoja kinematografije u BiH, dok su svi ostali realizirani prihodi (318.000,00 KM) ostvareni kroz vlastito komercijalno poslovanje javnog preduzeća (prodaja TV prava Filmskog kataloga FCS u regionu, prihodi od iznamljivanja prostora i druge usluge.)


Ovakvim pozitivnom razvojem događaja u JP Filmski centar Sarajevo, javno preduzeće je uspjelo praktično sanirati gotovo sve obaveze zaključno sa 31. 12. 2018.godine, kao i najveći dio tekućih obaveza iz ove godine. Važno je da su sva ključna dugovanja (porezi, zaostale plate, naknade Odboru za reviziju, velikim dobavljačima i trećim licima) riješena i više ne opterećuju tekuće poslovanje JP Filmski centar Sarajevo, navode u ovom javnom preduzeću.


Tokom prvih devet mjeseci rada JP Filmski centar je uspješno normalizirao sve radne i poslovne  procesa zbog kojih postoji kao javno preduzeće, sanirao i adaptirao svoje radne prostore (arhiv u nekadašnjem filmskom studiju Jagomir, poslovno sjedište firme u Dženetića Čikmi), stavio u funkciju svoje kancelarijske prostore (namještaj, računari, kancelarijska oprema), osposobio prostor i opremu za procesa čuvanja, presnimavanje i obrade arhivskog materijala iz svog filmskog kataloga.


Pored toga,  Filmski centar Sarajevo je pokrenuo niz drugih programskih aktivosti: Javnu akcija „Sačuvaj filmsko blago BiH“ i digitalizacija svog arhiva, inicijativa prema Vladi Federacije za donošenje Uredbe o poticajima stranim producentima i investorima u filmsku industriju BiH, izgradnja muzeja „Valter brani Sarajevo“, pripreme za otvaranje Drive in kina „Dolly Bell“ i „Cinema Garden“ na prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, aktivnosti  oko promocije bh. filma na međunarodnom planu, prikazivanje filmova iz kataloga Filmskog centra Sarajevo po gradovima u BiH (Sarajevo, Tuzla, Široki Brijeg, Mostar) i na digitalnim platformama, konkurs za razvoj filmskih projekata u BiH, te tematski event „Films & Talks“.


Nadzorni odbor JP Fimski centar Sarajevo je ocjenio rad uprave u ovome periodu kao izuzetno uspješan i dao joj punu podršku u daljnjem radu ovoga javnog preduzeća od strateškog značaja za razvoj filmske industrije u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI