Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH

Građani BiH ne moraju brinuti zbog uvođenja viza za Evropsku uniju

Front 24.10.18, 10:22h

Građani BiH ne moraju brinuti zbog uvođenja viza za Evropsku uniju
Naveo je kako je sistem ETIAS vrlo važan za sigurnost Evropske unije, jer predstavlja novinu u evropskoj sigurnosnoj praksi

 

Građani Bosne i Hercegovine se ne moraju brinuti da je uvođenje sistema ETIAS jedna vrsta ograničenja njihovog kretanja u zemljama Evropske unije, ocijenio je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo

 

Naveo je kako je sistem ETIAS vrlo važan za sigurnost Evropske unije, jer predstavlja novinu u evropskoj sigurnosnoj praksi. 

 

Podsjetio je da je proteklih dana donesena odluka da će građani Bosne i Hercegovine, ali i građani još 61 države uključujuči i SAD, od 2012. godine morati popunjavati elektronski obrazac prije nego uđu u prostor država članica Europske unije, i to je nešto što se moglo očekivati s obzirom da je bilo u pripremi već duži period. 

 

- Ovaj sistem podrazumijeva važan segment u sigurnosnom smislu Europske unije, te će svakako doprinijeti dodatnoj sigurnosti u samoj uniji. Građani Bosne i Hercegovine se ne moraju brinuti da je ovaj sistem jedna vrsta ograničenja njihovog kretanja, jer se odluka o početku primjene ETIAS-a odnosi na 61 državu nečlanicu EU, kao i na državljane Sjedinjenih Američkih Država, te u tom kontekstu nema mjesta za zabrinutost ili poimanje sistema ETIAS kao nečeg represivnog prema građanima Bosne i Hercegovine. Obrazac će se popunjavati online, te će koštati sedam eura, a ukoliko bude odobren, važiti će tri godine ali sa današnjim pravilima za građane Bosne i Hercegovine koji imaju 90 dana mogućnosti boravka u zemljama Europske unije. Sve osobe koje su zavedene kao sigurnosna prijetnja, svakako će kroz koordinaciju sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine i Europske unije, biti spriječene da kroče na tlo zemalja članica unije - rekao je Plakalo.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI