foto/ preminula prije pet godina

Od partizanke iz Like do dame svjetske klase: Jovanka je lijepo ponašanje učila u Rimu, ali uništile su je vlastite...

Nedjeljni magazin 23.10.18, 17:46h

 Od partizanke iz Like do dame svjetske klase: Jovanka je lijepo ponašanje učila u Rimu, ali uništile su je vlastite...
Kada je Tito umro, a njoj kasnije nacionalizirana imovina, Jovanka se potpuno povukla u sebe i posljednje godine provela navodno u siromaštvu
 
 
Prije pet godina, točnije 20. oktobra, otišla je Jovanka Broz.
 
 
Preminula je u Beogradu, a pokopana u Kući cvijeća na Dedinju. Nije se znalo posljednjih godina praktički ništa o prvoj dami bivše države, ultimativnom simbolu jednog vremena, koje je umrlo puno prije nje- piše 100posto.hr.
 
 
Kada je Tito umro, a njoj kasnije nacionalizirana imovina, Jovanka se potpuno povukla u sebe i posljednje godine provela navodno u siromaštvu.
 
 
jovanka-broz
 
Intervjue je rijetko do nikako davala. Titova supruga bila je od 1952. godine pa sve do kraja njegovog života 1980., iako su zadnje zajedničke godine proveli distancirani.
 
 
Jovanka, rođena kao Budisavljević, u Lici 1924. godine bila je zgođušna djevojka, politički aktivna od mladih dana.
 
 
Već sa 17 godina Jovanka se učlanila u Savez komunističke omladine Jugolsavije, a sa svega 21 godinu dobila je dva Ordena za hrabrost.
 
 
Broza Tita upoznala je 1944. godine tijekom njemačkog desanta na Drvar.
 

Ljubavna priča para počela je vjerojatno u tom periodu, budući da su u brak ušli 1952. No, kako je ljubav para točno počela - nije jasno i ne zna se do danas. Navodno je nakon Drugog svjetskog rata, s 24 godine, došla raditi u Titov kabinet. Tada je zapela za oko znatno starijem i karizmatičnom Brozu. Druga verzija kaže da je Jovanka 1945. godine angažirana kako bi kontrolirala hranu i čistoću zdravlja osoblja koje okružuje Josipa, a kasnije je navodno postala njegova osobna tajnica.


Velika ljubav Josipa Broza Tita, Davorjanka Paunović, u tom je periodu preminula. Pretpostavlja se da je tada utjehu našao u angažiranoj i ambicioznoj Jovanki. Ono što je poznato jest da su se u travnju 1952. vjenčali u vili u Iloku. Da je prva dama Jugoslavije postalo je jasno 1953. godine, kada je u posjet stigao britanski ministar vanjskih poslova. Od djevojčice iz Like došla je do društvenog statusa, utjecaja, kraljice bivše države.


Kada su se vjenčali, u Rimu je, naime, Jovanka učila lijepo ponašanje, manire, sve kako bi postala svjetska dama. Biti mlada partizanka više nije bilo dovoljno. I ubrzo je širokim osmijehom zaintrigirala svijet. Nosila je dizajniranu odjeću, izgledala zapadnjački, a šivala je za nju legendarna Žuži Jelinek. Postala je dama, popularnija od glumica u to vrijeme. No, apetiti su se širili, navodno je Jovanka htjela i političke moći i utjecaja, pa su je Titovi najbliži suradnici 'uzeli na zub'.


Ljubav i odnos Tita i Jovanke bio je oduvijek prekriven velom tajne, no zna se da su se 70-ih godina jako distancirali i rijetko su viđeni zajedno u javnosti. Zadnje zajedničko pojavljivanje imali su 1977. godine kada su se pojavili na prijemu premijera Norveše. Navodno je bila iznimno teška za suživot. Ubrzo je uhićena pod sumnjivim okolnostima, a nagađalo se da je to uhićenje naredio sam Tito, pod pritiskom suradnika koji su ga manipulirali protiv Jovanke. Zadnjih godina života Tito je živio sam, a Jovanka se pojavila tek na njegovom sprovodu 1980., i to jedva. Iako su bili distancirani zadnjih godina Titovog života, Jovanka i Josip Broz nikad se službeno nisu rastali.


Kada je Tito umro, Jovanka je bila u nikad lošijem položaju, uzeli su joj imovinu, a nije imala ni osobnih dokumenata. Dobila ih je tek par godina pred smrt. Skončala je teško, ružno, u samoći, od teške bolesti...

 
 
Više fotografije pronađite ovdje
 
 
(100posto.hr/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
BLIN
KOMENTARI