'takvi slučajevi potpuno kompromitiraju proces'

SDP traži ponovne izbore u Općini Novi Grad: Postoji snimak u kojem predsjednik OIK-a po nalogu Efendića i Ćesira...

Front 23.10.18, 16:54h

SDP traži ponovne izbore u Općini Novi Grad: Postoji snimak u kojem predsjednik OIK-a po nalogu Efendića i Ćesira...
Smatraju da takvi slučajevi u potpunosti kompromitiraju izborni proces te dovode u pitanje relevantnost izbornih rezultata

 

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine zahtijeva od Centralne izborne komisije (CIK) poništavanje izbora u Općini Novi Grad Sarajevo, raspuštanje Općinske izborne komisije i ponovno provođenje izbora u toj općini. 

 

Stav je to Predsjedništva Kantonalne organizacije SDP-a Sarajevo nakon brojnih nepravilnosti u toj općini te podsjećaju u saopćenju da je u javnost dospio i audio snimak koji svjedoči da je predsjednik Općinske izborne komisije, po nalogu načelnika Semira Efendića i predsjednika Općinske organizacije SDA Novi Grad Huse Ćesira, imenovao 500 do 600 članova biračkih odbora. 

 

Smatraju da takvi slučajevi u potpunosti kompromitiraju izborni proces te dovode u pitanje relevantnost izbornih rezultata, a u slučaju te općine SDP u saopćenju navodi da nisu zadovoljni pukim prebrojavanjem listića, jer strahuju, kažu, da će samo prebrojati glasove koji su već ukradeni. 

 

Najavili su da će na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo uputiti zahtjev za raspuštanje OIK-a i pokretanje krivične odgovornosti protiv predsjednika Općinske izborne komisije Elvira Resića. 

 

Pozvali su i istražne organe da ispitaju navode Elvira Resića o zloupotrebi pozicije predsjednika OIK-a te su pozvali i druge stranke koje se smatraju oštećenim da zajednički upute zvanični zahtjev CIK-u za ponavljanje izbora i pozvali su i nevladine i međunarodne organizacije da se uključe u taj proces.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI