VIDEO/ Drama u Krajini zbog migrantske krize

Bišćani odlučno: Pozivamo Mektića da se izjasni šta će uraditi i insistiramo na...

Hronika 22.10.18, 20:23h

Bišćani odlučno: Pozivamo Mektića da se izjasni šta će uraditi i insistiramo na...
Ponovljeno je da će se u slučaju nepoštivanja roka od pet dana, za određivanje smještajne lokacije van grada, blokirati rad državnih institucija

 

Grupa migranata sa djecom koja je krenula u poslijepodnevnim satima prema Graničnom prelazu Izačić, još uvijek je na putu prema ovom dijelu granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

Kako javlja N1, umorni su i sve su sporiji, a djeca su pospana. Policija ih prati, ali i kola Hitne pomoći.

 

Dok se migranti kreću prema graničnom prelazu, građani Bihaća su i na večerašnjem mirnom protestnom okupljanju na Gradskom trgu ponovili svoje zahtjeve za rješenje situacije s migrantima.

 

- Ostajemo pri svojim zahtjevima od subote navečer. Insistiramo na zaustavljanju velikog svakodnevnog priliva migranata u naš grad. Želimo određivanje i pripremanje smještajne lokacije za migrante, ali izvan središta Bihaća, te da se onemogući slobodno kretanje gradskim ulicama licima bez ikakvih dokumenata - istakao je jedan od organizatora skupa Sejo Ramić.

 

Ponovljeno je da će se u slučaju nepoštivanja roka od pet dana, za određivanje smještajne lokacije van grada, blokirati rad državnih institucija.

 

- Mirno i dostojanstveno nastavljamo do ostvarenja naših ciljeva. Ne protestujemo protiv migranata, nego protiv nadležnih državnih institucija koje nisu ništa uradile da zaštite građane Bihaća, ali ni migrante. Zato pozivamo i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da nam se obrati u srijedu i da pred narodom kaže šta će uraditi po ovom pitanju - dodao je Ramić.

 

Uz poziv građanima ostalih gradova i općina u BiH i naročito Unsko-sanskom kantonu da podrže stanovnike Bihaća u njihovim nastojanjima, organizatori su zakazali i protestni skup i za sutra u 18 sati, također na Gradskom trgu.

 

 

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI