Oglasila se nakon priznanja saudijskih vlasti

Khashoggijeva zaručnica objavila posljednju poruku ubijenom novinaru: 'Tvoj osmijeh ostaje u mojoj duši...'

Hronika 22.10.18, 09:43h

Khashoggijeva zaručnica objavila posljednju poruku ubijenom novinaru: 'Tvoj osmijeh ostaje u mojoj duši...'
Kada su turski zvaničnici kazali medijima da vjeruju da je Khashoggyi mrtav, Cengiz je kazala da ne želi vjerovati tim navodima, sve dok ne dobije zvaničnu potvrdu

 

Zaručnica Jamala Khashoggija objavila je svoju posljednju poruku ubijenom novinaru nakon što su saudijske vlasti priznale da je ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu.

 

- Uzeli su tvoje prisustvo iz mog svijeta. Ali tvoj osmijeh ostaje u mojoj duši zauvijek - napisala je na Twitteru Hatice Cengiz.

 

U tvit je dodala i video Khashoggija koji je davao intervju za jedan TV dokumentarac. U tom videu prikazano je kako njegov govor prekida mačka, koja mu je poskočila u krilo, što je kolumnistu natjeralo na smijeh iz sveg srca.


- Trebate ovo ostaviti u filmu - rekao je tada Khashoggi novinaru.

 

Cengiz, koja je čekala Khashoggija ispred konzulata, nije prihvatala činjenicu da je on umro. Khashoggi je otišao do konzulata 2. oktobra kako bi predao papire za njihovo vjenčanje.

 

U slučaju da se ne vrati, Khashoggi je rekao svojoj zaručnici da pozove njegovog prijatelja Turana Kislakcija, direktora asocijacije medija Turske i Arabije.

 

- Ne znam je li Jamal unutra. Želim znati gdje je. Jesu li ga zatvorili? Jesu li ga kidnapirali? Je li zatvoren? - rekla je Cengiz za CNN dan nakon njegovog nestanka, a tada je zamolila sve medije da ne prenose njeno ime.

 

- Šta jede? Šta pije? Je li on ovo zaslužio?... On nije terorista. On je analitičar i novinar - rekla je ona u suzama.

 

Novinar i bivši izvještač za sud u Saudijskog Arabiji, bio je kritičar saudijskog princa Mohameda bin Salmana, de facto vladara, otkako je otišao u samoizgnanstvo u junu 2017.

 

Dan nakon što je Saudijska Arabija javno priznala da je Khashoggi mrtav, turski mediji objavili su snimke sigurnosnih kamera, koji navodno prikazuju Khashoggija i Cengiz kako ruku pod ruku ulaze u zgradu, gdje je novinar kupio stan za njih dvoje.

 

Kada su turski zvaničnici kazali medijima da vjeruju da je Khashoggyi mrtav, Cengiz je kazala da ne želi vjerovati tim navodima, sve dok ne dobije zvaničnu potvrdu.

 

Ta potvrda stigla je u ranim satima u subotu, kada je Saudijska Arabija objavila da je Khashoggijeva smrt uzrokovana "tučnjavom" koja je uslijedila nakon žustre rasprave.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI