smrt novinara ne prestaje dizati prašinu

Khashoggi je imao veliko srce, bio oštar i mudar... Ali za saudijsku vladu - biti pošten je čin izdaje, zaslužuje smrt...

Hronika 20.10.18, 17:41h

Khashoggi je imao veliko srce, bio oštar i mudar... Ali za saudijsku vladu - biti pošten je čin izdaje, zaslužuje smrt...
Hrabri saudijski novinar Jamal Khashoggi je vjerovao u demokratiju; neka ovo prelomi način na koji se svijet odnosi prema despotima

 

 

 

"Reci šta imaš i idi dalje." To je ono što je Jamal Khashoggi govorio nakon što je izabrao da ode u egzil, daleko od svoje domovine i porodice - piše Wadah Khanfar za The Guardian, a prenosi Al Jazeera Balkans

 

Bio je čovjek s dubokom vjerom u svoju misiju novinara. Žestoko je odbijao da ga prepoznaju kao protivnika lidera svoje zemlje - ne zato što mu je nedostajalo hrabrosti, već zbog poštovanja prema etici profesije, koja ga je učila da bude pošten i uravnotežen. Prepoznavao je vrline saudijskog režima kada je činio dobro, ali je odbijao šutjeti kada je vidio ono što je zahtijevalo kritike.

 

U svijetu koji vjeruje u slobodu govora, Khashoggijeva riječ značila je riječ respektabilnog novinara. No, ako govorimo o saudijskoj vladi, biti pošten i uravnotežen je čin izdaje, koji zaslužuje smrt. U takvoj državi morate biti puni hvale za svaku preduzetu akciju ili izgovorenu riječ vladara, koja bi ublažila njegov gnjev. To je režim sličan onome u srednjovjekovnoj Evropi – režim koji tvrdi da ima "božji mandat". Odbijanje da ga se hvali je grijeh, a govoriti o njemu na izbalansiran način je izdaja.

 

Kako Khashoggi, koji je bio ekspert u vezi prirode "Saudijske kuće", nije mogao predvidjeti da će po ulasku u konzulat svoje zemlje u Istanbulu, kao normalan saudijski građanin koji traži dokumente za vjenčanje, doživjeti trenutni kraj?

 

Zaštita za zlostavljanje zemlje i regije

Khashoggi nije bio niavan. Bio je oštar i vrlo mudar. Priroda saudijskog režima nije mu bila strana. Tačnije, bio je blisko povezan s njegovim unutrašnjim krugovima. Radio je u saudijskim amasadama u Londonu i Washingtonu. Bio je glavni i odgovorni urednik u novinama Al-Watan.

 

Tokom tri desetljeća, u kojima je Khashoggi bio blizu gornjih ešalona moći, u državi nije bilo demokratije. Ali, on je znao da postoji granica u govoru. Također je znao da postoje limiti okrutnosti režima. To je ono što je Khashoggi shvatio i nastavljao nositi na umu do samoproglašenog egzila u Sjedinjenim Američkim Državama prije godinu i po.

 

Imao je veliko srce, koje nije shvatalo da bi novi vladar njegove zemlje mogao biti sposoban za takvo zlo. Pod plaštom reformi i borbe protiv ekstremnog Islama, riječi koje u zapadnim krugovima otvaraju vrata, i s milijardama dolara koje je spremio za američke proizvođače oružja, Mohammed bin Salman je dobio punu zaštitu za nekažnjeno zlostavljanje svoje zemlje i regije.

 

Žalosno je da je američki predsjednik Donald Trump tražio način da krunskog princa oslobodi odgovornosti za navodni zločin. Trump je izašao s idejom da su Khashoggija vjerovatno usmrtile "odmetnute ubice". Bestidno je rekao da neće žrtvovati 100 milijardi dolara za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji.

 

Na kraju, konačno je ponudio malo oštrije poruke, za slučaj da se dokaže da su saudijski lideri naručili ubistvo, no, za nas Arape ostala je poruka da nismo jednaki ostalim ljudima u civliziranom svijetu, da naš značaj leži samo u našem novcu i nafti te da naša krv i ponos nemaju vrijednost.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI