VIDEO/ Nakon istorijskog samouništenja slike

Banksyjev prijatelj greškom otkrio njegov identitet - riječ je o slavnom muzičaru?

Kultura 20.10.18, 13:01h

Banksyjev prijatelj greškom otkrio njegov identitet - riječ je o slavnom muzičaru?
Robert i Goldie poznaju se godinama, a radili su u istom krugu grafitera tokom 1980-ih u Velikoj Britaniji

 

Godinama se već nagađa ko je čovjek kojeg svijet poznaje kao Banksyja. Umjetnik koji se ponovno našao u centru pažnje nakon što se njegova slika samouništila, svoje lice i identitet uporno skriva, no čini se da drugi nisu tako oprezni poput njega.

 

DJ i glumac Goldie, koji je također poznati street umjetnik, gostovao je u podcastu Distraction Pieces, Scroobius Pipa. U jednom trenu počeo se žaliti kako je umjetnost komercijalizirana, a potom je napao Banksyja jer svoja djela masovno producira i prodaje.

 

"Dajte mi slova fonta bubble i njima napišimo Banksy na majicu i možemo je prodati. Uz dužno poštovanje Robertu, mislim da je genijalan umjetnik. Mislim da je preokrenuo svijet umjetnosti", rekao je i ušutio, shvativši da možda ipak nije trebao reći da se Banksy zove Robert.

 

A ko je taj Robert?

 

Godinama se kao jedan od "sumnjivaca" spominje Robert Del Naja, javnosti poznat kao osnivač benda Massive Attack.

 

On i Goldie poznaju se godinama, a radili su u istom krugu grafitera tokom 1980-ih u Velikoj Britaniji.

 

robert-del-naja-massive-attack-mozda-banksy

 

Jedan od razloga zašto se posumnjalo na Del Naju jest činjenica da su se Banksyjevi murali pojavljivali na mjestima na kojima je nastupao Massive Attack. Čak je i Banksy svojedobno izjavio da mu je muzika Massive Attacka velika inspiracija.

 

Del Naja je oduvijek demantirao da je on Banksy.

 

"Glasine o mom tajnom identitetu su pretjerane. Bila bi to odlična priča, ali nažalost nije istinita", rekao je za Daily Mail.

 

Možda je Goldie samo čuo glasine i zaključio da je to on ili je naprosto želio privući pažnju. A možda jednostavno zna istinu. Po svemu sudeći, ni on neće svijetu dati odgovor na pitanje ko je zaista Banksy.

 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

BLIN
KOMENTARI