Pismo profesorice na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci i članice PDP-a

Poštovani predsjedniče Vučiću, molim Vas da iznesete frapantne dokaze o miješanju u izbore

Front 19.10.18, 20:53h

Poštovani predsjedniče Vučiću, molim Vas da iznesete frapantne dokaze o miješanju u izbore
Krajem septembra ove godine, u jeku predizborne kampanje u Republici Srpskoj, najavili ste da ćete „posle izbora izneti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj“. Ta Vaša izjava je preplašila narod Republike Srpske, a i mene lično, piše Trivić

 

Profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Jelena Trivić uputila je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome traži da saopšti dokaze o miješanju pojedinih zašadnih sila u izbore u Republici Srpskoj.

 

Pismo prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani predsjedniče Vučiću,

 

ja sam Jelena Trivić, doktor ekonomskih nauka. Državljanin sam i Republike Srpske i Srbije. Dakle, predsjedniče, i moj ste predsjednik. Za maticu sam vezana ne samo državljanstvom već i rodbinskim, kumovskim i emotivnim vezama. Čak je i moja profesionalna karijera neraskidivo vezana za Srbiju, naime doktorirala sam na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem sam izvodila nastavu jedno vrijeme.

 

Krajem septembra ove godine, u jeku predizborne kampanje u Republici Srpskoj, najavili ste da ćete „posle izbora izneti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem mešanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj“. Ta Vaša izjava je preplašila narod Republike Srpske, a i mene lično. Teško mi je da sebe uvjerim da je moguće da nam stranci, dvadeset tri godine nakon rata, utiču na izbornu volju naroda. Uopšte, strašno je to da se bilo ko miješa u izborni proces Republike Srpske. Znam da ste državnik sa brojnim obavezama, često putujete, otvarate fabrike, borite se kao lav za Kosmet, ali evo prošlo je više od deset dana od zatvaranja birališta i mislim da je konačno pravo vrijeme da iznesete frapantne dokaze koje imate kako bi narod Republike Srpske vidio o čemu se tu radi.

 

Iskreno, ono što sa sigurnošću danas možemo nazvati frapantnim jeste izborna kampanja. Nikada izborni proces u Republici Srpskoj nisu pratile ovolike nepravilnosti. Frapantno je to da su najviši državni funkcioneri otvoreno prijetili onima za koje se utvrdi da nisu glasali za njih, što znači da oni imaju način da povrijede tajnost izbornog procesa. Tako su se na udaru našli radnici, doktori, penzioneri, članovi sindikata, najbolji studenti, i svi oni koji misle i ponašaju se drugačije od onoga kako njima odgovara.

 

Sve ove stvari nisu izazvale adekvatne reakcije i sankcije nadležnih institucija što je, po mom mišljenju, frapantno. Frapantno je to da svake godine Republika Srpska ostaje bez više stanovnika nego što ih je poginulo u četiri godine rata.

 

Možda se zapadne sile i jesu miješale, samo ne znamo na čijoj strani. Vjerujem da Vi znate. Iskustvo prethodnih decenija na Balkanu, a i širom svijeta, pokazuje da nakon miješanja zapadnih sila u izbore, njihovi „puleni“ dolaze na čelo države. I sama Srbija je prošla slično početkom vijeka, sve do Vašeg dolaska na vlast. Vas je izabrao narod Srbije.

 

Molim Vas da u što skorije vrijeme iznesete frapantne dokaze koje posjedujete. Ukoliko to ne učinite ili ako se pokaže da su frapantni dokazi bili samo jedna izjava koja je zapravo potvrdila Vaše miješanje u izborni proces u Republici Srpskoj, ostaćete u mojim očima i očima velikog dijela Srba na ovim prostorima upamćeni kao državnik koji je samo dodatno produbio jaz između srpskog naroda zapadno od Drine", kaže se u pismu koje potpisuje doc. dr Jelena Trivić.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom izborne kampanje da se "Srbija neće miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću poslije izbora iznijeti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS".

 

Jelena Trivić je član PDP-a na čijoj listi je osvojila poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

(RTVBN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI