VIDEO/ Nakon što je Vlada FBiH najavila pomoć

Pandža: Nadamo se da je ovo početak procesa ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju

Front 19.10.18, 16:02h

Pandža: Nadamo se da je ovo početak procesa ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju
Pandža je zahvalio federalnoj Vladi na izdvojenim novčanim sredstvima od milijun maraka za pomoć Aluminiju, ali kaže kako se i dalje nada da će doći do realiziranja kredita Razvojne banke FBiH od 4 milijuna maraka za što je Vlada trebala dati određe garancije

 

Vršitelj dužnosti direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža zahvalio je Vladi FBiH na spremnosti da pomogne toj kompaniji u rješavanju aktualnih problema te kazao kako će u Aluminij pokušati dobiti dodatnih 72 sata dok federalna Vlada ne počne s implementacijom mjera.

 

Pandža je na konferenciji za novinare u petak kazao kako je federalna Vlada na današnjoj sjednici iznijela niz mjera koje će pomoći u rješavanju problema Aluminija na čemu je iskreno zahvalio.

 

- Sve mjere koje su navedene možda nisu adekvatne, ali je ovo početak procesa ka novom, zdravijem i boljem Aluminiju - kazao je Pandža.

 

Kada je u pitanju opskrba električnom energijom Aluminija koja je riješena do nedjelje navečer - 21. oktobra, Pandža kaže kako su određeni opskrbljivači i partneri obećali pomoć tako da će se pokušati dobiti još dodatnih 72 sata ne bi li federalna Vlada započela s implementacijom mjera.

 

Pandža je zahvalio federalnoj Vladi na izdvojenim novčanim sredstvima od milijun maraka za pomoć Aluminiju, ali kaže kako se i dalje nada da će doći do realiziranja kredita Razvojne banke FBiH od 4 milijuna maraka za što je Vlada trebala dati određe garancije. Taj je kredit odboren, ali se čeka završetak procedude u Vladi kako bi dobili ta kreditna sredstva.

 

On je pozdravio prijedlog Vlade o angažiranju renomirane revizorske kuće, a ono na čemu najviše zahvaljuje Vladi je stav da je je Aluminij firma koja mora ostati i raditi, da je interes radnika na prvom mjestu.

 

Raduje nas i izjava o mjerama osiguranja opskrbe kao i mjera koja će se razmatrati, a to je povećanje proizvodnje, a posebice mjera da će se u narednom razdoblju za Aluminij osigurati opskrba električnom energijom po konkurentnim cijenama.

 

- Ovo je odličan početak pogotovo zbog duga prema Elektroprivredi HZ HB i nadam se da ćemo u što skorije vrijeme moći pričati o nekom zdravijem Aluminiju koji će se moći zaduživati na financijskom tržištu - kazao je Pandža.  

 

Izvršni direktor Aluminija Boris Vican kazao je kako im je nejasna vladina najava o "toplom režimu".

 

- Postoji mogućnost da se elektroliza stavi u hibernaciju, ali onda ne proizvodi, a troši električnu energiju možda više nego sada. Imali bismo troškove za električnu energiju, a nema proizvodnje - kazao je Vican te istaknuo kako će se o tome što skorije razgovarati s predstavnicima federalne Vlade.

 

Podsjećamo, jedno od najvećih bh. poduzeća već godinama gomila gubitke zbog visoke cijene električne energije i sirovine. Trenutni dug Aluminija iznosi 344 milijuna maraka.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI