Pregovori urodili plodom

Za vlast bez SDA: Utvrđen dokument... Šta su danas dogovorile Naša stranka, SDP i DF o djelovanju u KS?!

Front 19.10.18, 12:31h

Za vlast bez SDA: Utvrđen dokument... Šta su danas dogovorile Naša stranka, SDP i DF o djelovanju u KS?!
Šef pregovaračkog tima SDP-a Damir Mašić smatra da opći izbori nisu bili fer i pošteni, te da će u svakom slučaju iskoristiti sve zakonske mogućnosti, kao što su žalbe Centralnoj izbornoj komisiji, ali i Sudu BiH

 

Šefovi pregovaračkih timova Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) danas su nakon sastanka održanog u Sarajevu potvrdili opredjeljenje da započnu proces formiranja skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. 

 

Šef pregovaračkog tima NS-a Edin Forto kazao je da je danas započet proces koji bi mogao dovesti do formiranja nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo te da su dogovorene bitne stvari u vezi sa koalicijskim sporazumom na kojem će se raditi. 

 

Naglasio je da će sporazum biti detaljan i javan te da će se neka od poglavlja odnositi na principe djelovanja skupštinske većine, zatim zakonske i podzakonske akti te određene mjere. 

 

Šef pregovaračkog tima DF-a Milan Dunović istakao je da ni jednu od te tri političke opcije apsolutno ne zanimaju matematičke koalicije, već isključivo programske, dodajući da se Stranka demokratske akcije 'prirodno eliminiše' iz tog procesa, jer smatraju da SDA do sada nije radila onako kako su građani očekivali. 

 

Naglasio je da su sa pregovorima o formiranju vlasti započeli na vrijeme, jer žele oformiti parlamentarnu većinu koja će raditi u interesu građana. 

 

Šef pregovaračkog tima SDP-a Damir Mašić smatra da opći izbori nisu bili fer i pošteni, te da će u svakom slučaju iskoristiti sve zakonske mogućnosti, kao što su žalbe Centralnoj izbornoj komisiji, ali i Sudu BiH. 

 

Izrazio je nadu u pozitivan ishod započetih procesa, ističući da će biti isključivo u interesu građana KS-a. 

 

Prema preliminarnim rezultatima, Stranka demokratske akcije (SDA) ima najviše osvojenih glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo - 52.675 glasova ili 24,64 posto. Iza slijede Narod i Pravda sa 29.462 glasa ili 13,78 posto, Naša stranka sa 27.905 glasova ili 13,05, SDP BiH sa 21.795 glasova ili 10,19, te SBB BiH sa 19.963 glasa ili 9,34 posto glasova. Demokratska fronta osvojila je 13.153 glasa ili 6,15 posto glasova, Nezavisna bosanskohercegovačka lista sa 10.384 glasa ili 4,86 te BOSS - Mirnes Ajanović sa 7.896 glasova ili 3,69 posto.

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI