Nakon današnje sjednice

SDPBiH odgovorio na pozive za koaliciju sa drugim strankama, ali traži i ponovno brojanje glasova

Front 18.10.18, 19:19h

SDPBiH odgovorio na pozive za koaliciju sa drugim strankama, ali traži i ponovno brojanje glasova
SDPBiH će nastaviti insistirati na usvajanju presudno važnih izmjena Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja savremenih tehnoloških pomogala u proces nadzora izbora i evidentiranja volje birača, kojim će biti onemogućene izborne prevare i kršenje temeljnih građanskih prava na izbor

 

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici konstatiralo porast broja osvojenih glasova i mandata na svim razinama na Općim izborima 2018. godine. 

 

Izražena je zabrinutost zbog rastuće apstinencije glasača na izborima, što, kako navode iz SDP-a, najviše "pogoduje nacionalističkim strankama". 

 

Predsjedništvo SDP BiH smatra da su jedan od ključnih razloga apstinencije birača masovne izborne malverzacije, kojim se izborna volja građana falsificira.  

 

Iz uvjerenja da je kandidatu SDP BiH za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću izborna pobjeda uskraćena upravo izbornim manipulacijama i zloupotrebama, SDP BiH će insistirati na ponovnom brojanju glasova za članove Predsjedništva BiH, ali i za druge nivoe. 

 

SDP BiH očekuje od nadležnih pravosudnih organa pokretanje opsežnih istražnih radnji kako bi bili procesuirani i kažnjeni svi oni koji su učestvovali u suštinskom kidnapovanju demokratskog prava građana da svojim glasovima odlučuju o sastavu zakonodavnih organa u BiH. 

 

Od Centralne izborne komisije BiH se traži da utvrdi tačan broj neiskorištenih glasačkih listića koji su vraćeni sa biračkih mjesta, kako bi se utvrdilo da li zbir upotrijebljenih i neupotrijebljenih listića odgovara ukupnom broju odštampanih listića za opće izbore za sve razine. 

 

Očekuje se i odgovor CIK-a BiH na brojne dosad uložene žalbe i prigovore na izborni proces o kojim se ova institucija još nije očitovala. 

 

SDPBiH će nastaviti insistirati na usvajanju presudno važnih izmjena Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja savremenih tehnoloških pomogala u proces nadzora izbora i evidentiranja volje birača, kojim će biti onemogućene izborne prevare i kršenje temeljnih građanskih prava na izbor. 

 

Po pitanju postizborne saradnje sa drugim političkim strankama, stav Predsjedništva SDP BiH je da je potrebno utvrditi tačne rezultate izbora i razriješiti otvorena pitanja kojim je izborni proces ozbiljno kompromitovan. 

 

Na osnovu utvrđivanja spremnosti eventualnih partnera da podrže konkretna rješenja će biti donošene i odluke o eventualnom formiranju izvršne vlasti na različitim razinama. 

 

Predsjedništvo je iskazalo zadovoljstvo činjenicom da omjer izabranih zastupnika SDP-a različitih nacionalnosti u zakonodavna tijela na svim nivoima još jednom potvrđuje da je SDP BiH jedini istinski baštinik i promotor multietničnosti BiH, saopćeno je iz te stranke nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI