nakon optužbi u bh. medijima

Otvoreno pismo javnosti iz KCUS-a: Istine i laži o liječenju pacijenata na Klinici za hemodijalizu i nefrologiju

Hronika 18.10.18, 14:23h

Otvoreno pismo javnosti iz KCUS-a: Istine i laži o liječenju pacijenata na Klinici za hemodijalizu i nefrologiju
Povodom tekstova u bh. medijima o uslovima u kojima se liječe pacijenti na Klinici za hemodijalizu i Klinici za nefrologiju, sa KCUS-a stiže odgovor i pojašnjenje


 

Vezano za neistine i optužbe koje je u pojedinim medijima iznio pacijent Smajil Kurtović, a koje se odnose na uslove rada Klinike za hemodijalizu i Klinike za nefrologiju, kako bismo zaštitili ugled naše ustanove, ljekara i medicinskog osoblja  želimo informisati javnost sljedeće:


Nije istina da na Klinici za hemodijalizu KCUS ne rade mašine za hemodijalizu. Na Klinici za hemodijalizu KCUS imamo 55 funkcionalnih dijaliznih aparata. Istina je da su različite starosti, ali smo u stalnom procesu zanavljanja stare opreme. Nijednom pacijentu nikada nije bila uskraćena dijaliza.


Također, imamo vrlo kvalitetan potrošni materijal za hemodijalizu, koji se nabavlja preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Dijalize se rade u četiri smjene, a trenutno imamo 322 pacijenta, od kojih je 30% na HDF-u (hemodijafiltraciji), što nema nijedan drugi centar u FBiH. Ovi pacijenti uključeni su na HDF prema strogim kriterijima i indikacijama.


Izjava gospodina Kurtovića da pacijenti nemaju obezbijeđenu adekvatnu terapiju anemije je netačna. Svi pacijenti imaju pravo da dobiju 4.000 jedinica eritropoetina sedmično i moramo naglasiti da imamo sve vrste eritropoetina koje se uključuju pacijentima prema medicinskim kriterijima, a nabavka lijeka također ide preko FZZOiR.


Svi lijekovi koji se koriste u dijaliznim centrima FBiH nabavljaju se preko Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH, te KCUS nema nikakve veze sa nabavkom istih.
 

Začuđujuća je izjava i sloboda gospodina Kurtovića kao medicinskog laika da govori o načinu liječenja pacijenata i da on govori o tome kako imamo puno amputacija na Klinici za hemodijalizu KCUS. Od ukupnog broja pacijenata na dijalizi 20% njih su dijabetičari, koji započinju dijalizni proces sa velikim brojem vaskularnih komplikacija, koje se tretiraju u skladu sa smjernicama dobre kliničke prakse vodeći uvijek računa prije svega o životu bolesnika.


Vezano za optužbe gospodina Kurtovića da su svi transplantirani pacijenti u KCUS umrli, ističemo da je to notorna laž usmjerena protiv razvoja transplantacionog programa u KCUS.


Sa transplantacijama u KCUS počeli smo 2001.godine i do sada je urađeno 59 transplantacija bubrega. Preživljavanje grafta u prvoj godini nakon transplantacije je 91,5%, u prvih 5 godina 89%, a u prvih 10 godina 82,3%.


U ovoj godini imali smo jednu kadaveričnu transplantaciju. Transplantacija je bila uspješna, ali je pacijent drugi mjesec nakon  transplantacije umro zbog septičnog stanja, sa funkcionalnim graftom.


U 2017.godini imali smo tri transplantacije, od čega dvije kadaverične i jednu živu srodnu. Nije bilo smrtnih ishoda, kako tvrdi gospodin Kurtović.


U proteklom periodu imali smo određeni broj utvrđivanja moždane smrti, ali nažalost  nije bilo spremnosti porodica za doniranje organa. Transplantacioni tim KCUS je u svakom trenutku spreman da uradi transplantaciju bubrega.


Smatramo da je potrebno sprovesti sveobuhvatnu kampanju o razvijanju svijesti za doniranje organa, u koju bi se uključile sve strukture društva, što bi sigurno polučilo bolje rezultate u razvoju transplantacionog programa u FBiH.


Zbog ovakvih istupa pacijenata dužni smo obavijestiti javnost da ćemo svoja prava tražiti kod nadležnih organa, navodi se na kraju otvorenog pisma koji potpisuju šef Klinike za nefrologiju doc.dr. Damir Rebić, šef Klinike za hemodijalizu prof.dr. Halima Resić, i direktorica Internističke discipline prof.dr. Senija Rašić.    

 

kcus-2
kcus-1

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
    

 

BLIN
KOMENTARI