PREMA PISANJU POLITIČKOG MAGAZINA 'STAV'

Panika u SDA uoči formiranja koalicije u Sarajevu: Zaustavimo Našu stranku i Konakovića, ugušit će bošnjački identitet u KS!

Front 17.10.18, 20:24h

Panika u SDA uoči formiranja koalicije u Sarajevu: Zaustavimo Našu stranku i Konakovića, ugušit će bošnjački identitet u KS!
Sudeći prema pisanju političkog magazina "Stav", izuzetno dobro upućenog u dešavanja unutar i oko najveće stranke u Bošnjaka, u SDA ovih dana vlada uznemirenost i panika. Evo zašto...

 

Više puta najavljivana moguća koalicija u Kantonu Sarajevo, nakon rezultata Općih izbora u BiH, u kojoj, unatoč pobjedi, ne bi bilo SDA, ovih dana poprima prve konkretne oblike, a direktnu potvrdu toga danas je dala Naša stranka koja je poziv na razgovore o formiranju vlasti u KS uputila SDP-u i DF-u.


Kakav će odgovor ponuditi socijaldemokrati moglo bi se znati već sutra, kada se održava sjednica SDP-a, a kao mogući koalicioni partner u kantonalnoj vlasti pominje se i Konakovićev "Narod i pravda". Prema za sada dostupnim informacijama, između lidera ovih stranaka, Predraga Kojovića i Elmedina Konakovića, već su se desili neformalni razgovori, te se u narednim danima očekuje i njihovo zvanično očitovanje o mogućoj koaliciji u vlasti KS.


A kako na sve to reaguje stranka koja je proglašena pobjednikom ovogodišnjih izbora?

 

Sudeći prema pisanju političkog magazina "Stav", izuzetno dobro upućenog u dešavanja unutar i oko najveće stranke u Bošnjaka, u SDA vlada uznemirenost i panika. Naime, ovaj magazin uoči najave formiranja nove koalicije u Kantonu Sarajevo alarmantno upozorava da bi takav potez "mogao uništiti bošnjački identitet u KS"!  


Ove tvrdnje "Stav" obrazlaže u tekstu objavljenom prije nekoliko dana, na sljedeći način: 


"Naša stranka je najavila da je glavni uvjet za koaliciju s njima pristanak na najopsežniju obrazovnu reformu u Kantonu Sarajevo koja bi se trebala preliti na čitavu BiH. To znači da će u slučaju koaliranja s Konakovićevim Narodom i pravdom i SDP-om, kako se i moglo predvidjeti, tražiti ministarstva obrazovanja i kulture KS. Ako se to dogodi, Naša stranka će započeti obimnu ideološku čistku, a bez ostatka možemo najaviti da će pokušati provesti izmjenu nastavnih planova i programa u kojima će se mijenjati odnos prema činjenicama proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, bošnjački nacionalni i vjerski identitet će biti krajnje omalovažan i destruiran tzv. anacionalnim pristupom sektoru obrazovanja i kulture", uznemirujuće se ističe na početku teksta. 


U nastavku "Stav" komentira i ideologiju Naše stranke, a posebno zabrinjavajuće akcentira mogućnost "ukidanje vjeronauke u školama", pa piše: 


"Najvjerojatnije će probati ukidati vjeronauku, uvoditi tzv. zajednički jezik ili tzv. BHS jezik, mijenjati imena ulica i trgova, a sadržaji u našim kulturnim institucijama bi se mogli radikalno promijeniti i biti u skladu s ideologijom Naše stranke...".

 

"Ako počnu sprovoditi ono što su zamislili, za to će biti najodgovorniji oni koji su im to i omogućili", poručuje se u tekstu magazina "Stav", koji kao potvrdu toga citira i izjavu lidera Naše stranke, u kojoj je Kojović najavio sveobuhvatnu reformu obrazovanja u Kantonu.


- Ambicija Naše stranke je da se u KS provede najozbiljnija reforma obrazovanja, a od svojih potencijalnih partnera u vlasti u KS ćemo tražiti da se ono što se dogovori u KS primjenjuje i u ostalim skupštinama ili parlamentima - izjavio je nedavno Predrag Kojović na press konferenciji.   


U tekstu se analizira i pozicija Elmedina Konakovića koji, kako se tvrdi, "pretendira da postane mandatar nove Vlade u KS", a komentira se i ideološka pozicija SDP-a, za koju se navodi da je "ionako više-manje kompatibilna s dijelom stavova Naše stranke". 


Uz opasku da je "Konaković dobio prije svega bošnjačke glasove, i to onih koji su u njemu vidjeli otjelovljenje svojih identitetskih vrijednosti i mogućnosti da ih zaštiti te im garantira neku vrst promjene na bolje", magazin "Stav" ističe i da bi "Konakovićeva ambicija za premijerskom foteljom mogla omalovažiti i iznevjeriti dobiveno povjerenje", te bi to bila njegova pirova pobjeda. 


"U konačnici mogao bi to biti Konakovićev potpuni moralni i politički pad", predviđa "Stav", ali i izražava nadu da će članovi i rukovodstvo ove stranke, ipak, u posljednjem trenutku "nadvladati lične sujete i želju za revanšizmom te da će Narod i pravda izabrati pravu stranu historije". 


Kako će na ove tvrdnje odgovoriti Naša stranka, Narod i pravda i SDP, bit će poznato narednih dana, kada će javnost saznati i da li su ove stranke definitivno dogovorile koaliciju u Kantonu Sarajevo - za početak.    

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI