Rezultati izbora

Ovi kandidati su osvojili mandate u parlamentima, ali ipak ostaju (grado)načelnici u svojim gradovima i opštinama?

Front 16.10.18, 16:16h

Ovi kandidati su osvojili mandate u parlamentima, ali ipak ostaju (grado)načelnici u svojim gradovima i opštinama?
Maksida Pirić, portparol CIK-a kazala je da izabrani zvaničnici koji se žele odreći osvojenog mandata to mogu učiniti izjavom koju predaju CIK-u. Na pitanje da li to mogu učiniti prije potvrđivanja izbornih rezultata, Pirić je kazala da tehnički mogu

 

Od aktuelnih načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH mandate u skupštinama kantona su na proteklim izborima dobili gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, načelnik općine Bužim Zikrija Duraković te načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić (Unsko-sanski kanton) koji su bili na listi koalicije A-SDA "POMAK-ZAJEDNO". Mandat je dobio i Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda (Bosanskopodrinjski kantona), Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice (Parlamentarna skupština BiH), Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad (Skupština Kantona Sarajevo) i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad (Skupština KS).

 

Među prvima koji su kazali da neće prihvatiti mandate i da će ostati na poziciji gradonačelnika su Šuhret Fazlić i Fuad Kasumović. Načelnik starogradske općine Ibrahim Hadžibajrić potvrdio je za agenciju Patria da će ostati na toj poziciji načelnika, te da će njegovo mjesto zauzeti Fahrudin Pecikoza.

 

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kazao je da će odluku donijeti na osnovu ankete koju će provesti među građanima Goražda.

 

- Ako oni budu više za to da ostanem gradonačelnik ja ću to uraditi, ako ipak bude više onih koji me žele vidjeti u Skupštini BPK, onda ću ih poslušati - kazao je Ramović.

 

On je napomenuo da ima još vremena do konačne odluke, a da će anketu provesti početkom novembra.

 

Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca kazao je Patriji da je odluka o prihvatanju ili odbijanju mandata samo njegova, te da će u narednim danima donijeti odluku o tome. On je kazao da postoje određeni problemi u funkcionisanju Općinskog vijeća Bosanskog Petrovca, te da su već dvije godine izgubljene, a da nema jasne većine.

 

- Vidjet ću da li je bolje otići u Bihać i biti tamo u Skupštini. Imam još vremena pa ću odlučiti - kazao je Hujić.

 

Još uvijek je nepoznato i da li će Semir Efendić prihvatiti mandat u Skupštini KS, iako je procjena da će Efendić ostati na čelu najmnogoljudnije općine u BiH. Nepoznata je odluka i načelnika Bužima Zikrije Durakovića. 

 

Tamo gdje načelnici i gradonačelnici prihvate mandate na drugim nivoima vlasti moraju se provesti lokalni izbori u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

 

Maksida Pirić, portparol CIK-a kazala je da izabrani zvaničnici koji se žele odreći osvojenog mandata to mogu učiniti izjavom koju predaju CIK-u. Na pitanje da li to mogu učiniti prije potvrđivanja izbornih rezultata, Pirić je kazala da tehnički mogu.

 

- Ranije smo imali slučajeve da nakon što potvrdimo rezultate izbora već sutradan dobijemo izjave o odricanju osvojenog mandata, pa tada CIK dodjeljuje mandat sljedećem s liste u skladu sa Izbornim zakonom - kazala je Pirić.

 

 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI