Ambasador, ugledni intelektualac i jedan od autora tužbe protiv BiH

Jakob Finci: Ubacio sam prazan listić za Predsjedništvo BiH

Front 15.10.18, 11:32h

Jakob Finci: Ubacio sam prazan listić za Predsjedništvo BiH
Ovo su, inače, treći opšti izbori u BiH a da nije implementirana odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", po kojoj svi građani BiH uživaju pasivno biračko

 

Jakob Finci, ambasador, ugledni intelektualac i jedan od autora tužbe protiv BiH u slučaju "Sejdić i Finci" zbog diskriminacije nekonstitutivnih naroda u BiH, kaže za "Nezavisne" da je i sam bio jedan od glasača koji su u glasačku kutiju za Predsjedništvo BiH ubacili prazan listić.

 

"Mislim da je dio nevažećih listića nastao iz istih razloga kao u mom slučaju. Građani BiH koji nisu konstitutivni narodi nisu željeli glasati u Predsjedništvu BiH, pogotovo jer je bio dogovor stranaka da pripadnici jednog naroda ne treba da biraju predstavnike drugog naroda, što će reći da Bošnjaci i Hrvati u RS nemaju za koga da glasaju, kao ni Srbi u FBiH, a za pripadnike manjina, koji nigdje nemaju za koga da glasaju, da i ne govorim", rekao je Finci.

 

Smatra da je veliki broj nevažećih listića rezultat nezadovoljstva što ljudi nisu imali kandidata za kojeg bi mogli glasati, a da su ukupni rezultati očekivani u smislu broja glasova koje su dobile pojedine stranke. Dodaje da je umjereni optimista da će u narednom periodu odluka biti implementirana.

 

"Svi su u kampanji govorili da je EU neminovna i da je to pravi izlaz za BiH. Ako BiH zaista misli ozbiljno da se približi EU, moraće promijeniti Ustav, a to će svi koji su pobijedili mislim imati na umu jer su obećali glasačima da će raditi na evropskom putu", rekao je Finci. Pozvao je sve stranke da popuste u svojim maksimalističkim stavovima i potrude se da BiH dobije nove organe što je prije moguće.

 

Ovo su, inače, treći opšti izbori u BiH a da nije implementirana odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", po kojoj svi građani BiH uživaju pasivno biračko pravo.

 

Što se tiče njegovog prijedloga kako bi se odluka "Sejdić i Finci" mogla implementirati na način da budu zadovoljeni interesi i tri konstitutivna naroda i ostalih građana, Finci kaže da je to prijedlog o kojem je neposredno nakon odluke Suda u Strazburu razgovarao s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom RS.

 

"Dovoljno bi bilo napisati u Ustavu da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz RS, a dva iz FBiH, s tim da u Predsjedništvu ne može biti više od jednog člana Predsjedništva iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih. Dodik nam je tada rekao da za njih u RS to nije problem sve dok je RS jedna izborna jedinica", rekao je Finci.

 

On je podsjetio da je slična formulacija u Ustavu RS, gdje piše da se biraju predsjednik i potpredsjednici RS bez navođenja nacionalnosti.

 

Bruce Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, kaže da izražava žaljenje što politički lideri nisu sproveli presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", kao i u srodnim predmetima, kao što su predmet "Zornić" i "Pilav".

 

"Ograničenja bazirana na prebivalištu i etničkoj pripadnosti koja se odnose na ostvarivanje građanskih i političkih prava su u suprotnosti s OEBS-ovim standardima. Napravili bismo propust ukoliko ne bismo podsjetili i na druge strukturalne nedostatke, uključujući neodržavanje opštinskih izbora u Mostaru i sadašnje nepostojanje odredaba u Izbornom zakonu BiH koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH", rekao je on.

 

Podsjećamo, na izborima 7. oktobra za srpskog člana Predsjedništva BiH izabran je Milorad Dodik, aktuelni predsjednik RS i lider SNSD-a, za bošnjačkog Šefik Džaferović, aktuelni prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i visoki funkcioner SDA, i za hrvatskog člana Željko Komšić, lider Demokratske fronte i trenutni poslanik te stranke u državnom parlamentu.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI