Dragan Čović u prvom intervjuu nakon izbora

Jasno je da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti, mene se ne može ničim kupiti

Front 15.10.18, 09:11h

Jasno je da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti, mene se ne može ničim kupiti
U svom prvom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata općih izbora u BiH Čović je poručio kako ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je "dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa"

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je apsolutni uvjet za uspostavu vlasti promjena Izbornog zakona.

 

- Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstava sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH – izjavio je Čović za "Večernji list".

 

U svom prvom obraćanju nakon objave neslužbenih rezultata općih izbora u BiH Čović je poručio kako ne smijemo imati nikakvu krizu, ali uvjet je "dobiti partnere za izgradnju posve nove BiH i novih odnosa". Pri tome je istaknuo kako HDZ BiH ima jednak odnos prema svim mogućim partnerima u vlasti, uključujući SDA i SDP.  

 

- Niti smo koga izbrisali niti dodali. Za mene su svi na istom mjestu. Onaj tko je spreman s nama graditi europsku BiH, kako bi hrvatski narod bio jednakopravan na svakom djeliću zemlje, zaštićen kroz legitimno predstavljanje, nama je partner na svakoj razini vlasti – kazao je Čović.

 

Najavio je da će nastaviti slati poruke zajedništva, i to ne samo prema Hrvatima, već i prema Bošnjacima i Srbima.

 

-  Ako smo u ovoj kampanji uspjeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti zajedništvo s drugima dvama narodima – poručio je čelnik HDZ-a BiH.  

 

Iskreno, kaže, zagovara partnerstvo i prijateljski odnos s "našim bošnjačkim prijateljima".

 

- Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno funkcionirati. Predstojećih dana, možda će vam zvučati čudno, neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekat ćemo rezultate izbora, a do tada dogovoriti prijatelje s kojima možemo promijeniti Izborni zakon kako se više nikada ne bi dogodilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsjedništvu BiH, a da se nisu provele osnove legitimnog zastupanja. Ustavni sud je utvrdio kako su konstitutivni narodi natkrovljujuće načelo Ustava i to nitko ne može ignorirati – kazao je Čović.

 

Komentirajući špekulacije o mogućnosti da postane ministar vanjskih poslova BiH Čović je kazao da "nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio".

 

- A to podrazumijeva jednakopravnost Hrvata. Za mene je ogroman teret dobiveni rezultat. To znači bezrezervno služiti svom narodu bez obzira hoću li biti zadnji u koloni ili na njezinu čelu. Zato jasna poruka - nema ucjene i mene se ne može ničim kupiti. Za mene je ova potpora svetinja i krupna obveza – ustvrdio je Čović.

 

Kako kaže, poruka koju je dobio od biračkog tijela značajno je viša od praga koji je postavljen i tjera na "jednu odgovornost prema domu, narodu, prema BiH i svim narodima, dakle, domovini".

 

- Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Svima onima koji su kalkulirali da mogu trgovati rezultatima izbora, jasna poruka - nema kalkulacija ni utrke za ulazak u vlast. Da smo izabrali legitimne predstavnike na svim razinama, pa i Predsjedništvu, vlast bi se brzo uspostavila. Ovako ćemo polako, na miru, to pripremiti. Naš je put euroatlantski, a da bismo to imali, moramo riješiti pitanje unutarnjeg uređenja i stabiliziranja unutarnjih odnosa. To ćemo učiniti s onim partnerima s kojima ćemo biti u vlasti. Vrlo je jasno da se bez HDZ-a i HNS-a BiH vlast neće moći uspostaviti. To je jasan odgovor hrvatskog naroda – zaključio je Čović u razgovoru za "Večernji list".

 

(FENA/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI