video/ željko komšić u centralnom dnevniku na face tv

Svjestan sam kakvu sam grudvu zakotrljao niz brdo, nemam prava ni na najmanju grešku... Moj uspjeh zavisi od...

Front 13.10.18, 08:40h

Svjestan sam kakvu sam grudvu zakotrljao niz brdo, nemam prava ni na najmanju grešku... Moj uspjeh zavisi od...
Komšić smatra i da Čović uprkos svemu neće odustati, ali da se vlast na svim nivoima može formirati bez svakoga

 

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i rekorder po broju glasova u Federaciji Željko Komšić, gostujući u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića, poručio je kako se izborni rezultati trebaju smireno analizirati i pokušati pronaći razlog za broj glasova koje je on osvojio. Da li je taj broj glasova otpor Čoviću ili su to glasovi za građansku BiH.

 

‘’Svjestan sam kakvu sam grudvu zakotrljao niz brdo. Moj uspjeh zavisi od mene ali i od toga što ljudi zaista žele. Ovi glasovi su obaveza i teret. Nemam prava ni na najmanju grešku",  kazao je Komšć i dodao:

 

‘’Čović je porazio sam sebe. Kako je nastavio, trasirao sebi put u prošlost i političku penziju. Njegov pokušaj za pravljenje trećeg entiteta je propao. Svi oni koji i dalje gaje iluzije o tome moraju znati da je to nemoguće. Propao je i plan B. Plan B je ustvari držanje Sarajeva u kandžama Dodika i Čovića. Tražili su saveznika i u Sarajevu za to, ali je narod sve to prepoznao i na ovim izborima sve njih kaznio. Narod je pametniji i mudriji mnogo nego što to mi nekada mislimo. Čovića je i Hrvatima preko glave ."

 

Komšić smatra i da Čović uprkos svemu neće odustati, ali da se vlast na svim nivoima može formirati bez svakoga.

 

‘’Takvi su rezultati ovih izbora. Vlast se može formirati i bez SDA, i HDZ-a i SNSD-a. Ako CIK ne odigra prljavu igru u popunjavanju Doma naroda FBiH bez Čovića se itekako može. Najveći teret ipak je na SDA i SDP-u", dodao je.

 

Moguće su i različite koalicije na različitim nivoima vlasti.

 

‘’Postoje politički problemi. SDP, recimo neće s SDA, a hoće s A-SDA. Neće s SDA, a hoće s Narodom i pravdom koja je ustvari mala SDA. Nas niko još uvijek nije kontaktirao. Izborni rezultat nam nije loš, ali mislim da nećemo biti aktivan igrač u toj igri", odlučan je Komšić.

 

Odgovarajući na pitanje, ide li DF u vladajuću koalciju na federalnom i državnom nivou, Komšić kaže:

 

‘’Nisam ljuto zainteresovan za takvu priču. Mi smo zbog državnih interesa u koaliciju ušli i 2014. i ostali smo krivih leđa. Narodu do danas nisam uspio objasniti što smo ušli, a što smo izašli. Mora postojati veliki cilj da bi se ušlo u vladajuću koaliciju. Plašim se da se sve to opet ne završi na imenovanjima i podjelama javnih preduzeća. Ipak, DF sada treba mnogim strankama, a nama niko ne treba. Moramo neke stvari drugačije postaviti u ovoj zemlji i ne mogu se više miriti sa stvarima koje su u suprotnosti s zakonima BiH. Ako će se sve anomalije u BiH popraviti sa svakim ćemo u koaliciju. Ako će neko poštovati zakone sa njim ću u koaliciju. Ali više nema samo hoću. Sada se prije svega moraju drugačije postaviti policijski i pravosudni organi. Mora se znati ko je glavni tužilac koji zbog posla koji može uraditi može postati glavna ličnost u ovoj zemlji.’’

 

 

DF u vlast neće po svaku cijenu, pa makar stranka i propala.

 

‘’Zbog čega da uđem u vlast? Da figuriram u toj nekoj vlasti samo da bih sačuvao stranku. Neka hvala. Ne treba mi stranka. Neka se odmah ugasi, ako će je samo ulazak u vlast održati u životu. S ovim ljudima i njihovim razmišljanjima nema koalicije’’, rekao je Komšić.

 

Postoje jasno definisani uslovi za podršku DF-a pri formiranju vlasti, ali DF ne želi ministarske pozicije.

 

‘’Od svakoga na svakom nivou ću tražiti garanciju. Dajte mi popis 5,6 zakona koje ćete usvojiti i ako je to OK, evo Vam naša podrška za formiranje vlasti, ali mi ne želimo ministraska mjesta. Ne želim to i neću u vlast jer nemam mandate naroda. Ne želim biti jezičak i da idem u ovu borbu samo da bih bio u vlasti. Ja želim suštinske promjene."

 

Jedno od najaktuelnijih pitanja je i stanje u Aluminiju Mostar. Komšić se nada da će Vlada FBiH pomoći, ali ističe i da je ovaj problem nastao onda kada je Čović tražio da Aluminij pri raspodjeli fotelja pripdane njemu.

 

‘’Ako se pogoni Aluminija ugase, ako ostanu bez struje, možemo upotpunosti izgubiti tu firmu. Ogroman, ogroman novac bi trebao za ponovno pokretanje’’, ističe Komšić.

 

Komšić je komentarisao i pitanje Kosova i Pelješkog mosta, kazavši da smatra da je Kosovo nezavisno, ali da je zbog trenutnog Dodikovog stava priznanje nemoguće. Hrvatsku Komšić ne može tužiti, ali ako pregovori ne uspiju, postoji mogućnost da BiH podnese tužbu.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI