VIDEO/ Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

Zadovoljan sam što novi članovi Predsjedništva BiH žele zajedno u Brisel, dosad su sve bile priče o podjelama

Front 12.10.18, 14:13h

Zadovoljan sam što novi članovi Predsjedništva BiH žele zajedno u Brisel, dosad su sve bile priče o podjelama
Godišnja konferencija Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope, koja je otvorena danas u Sarajevu i čiji je Wigemark jedan od učesnika, održava se uporedo s godišnjom skupštinom Udruženja

 

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark, izrazio je zadovoljstvo porukom koju je, kaže, čuo jučer u medijima da su trojica novoizabranih članova Predsjedništva BiH izrazila želju da zajedno odu u Brisel. Napominje da se ovdje misli na posjetu Briselu nakon postizborne uspostave nove vlasti u zemlji.  

 

- Vrlo je važno da su oni saglasni da prvo treba zajednički otići u Brisel, zajednički predstavljati Bosnu i Hercegovinu. To i nama treba da čujemo jer dosad su sve bile priče o podjelama - kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu uoči redovne godišnje konferencije Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope (SEECOM).

 

Generalno, smatra on, u Bosni i Hercegovini je važno imati otvoren dijalog o tome šta zapravo znači biti Evropljaninom, odnosno šta znači da Bosna i Hercegovina postane jednog dana članicom Evropske unije.

 

- Naravno, Bosna i Hercegovina jeste evropska zemlja, ali govorim u onom smislu identiteta - identiteta Evropljanina. I ova zemlja može, kad postanete članica Evropske unije, da se građani osjećaju Evrpljanima, dakle građanima Evropske unije, ali i građanima Bosne i Hercegovine jednako kao Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, ostalima… - istakao je ambasador Wigemark.
 

Nakon intenzivne predizborne kampanje, naglašava on, u BiH će uslijediti različiti razgovori i rasprave, “ali ja ne vidim da se baš o ovoj temi razgovara”.

 

- Volio bih vidjeti političke lidere, predstavnike političkih stranaka da zajedno, za istim stolom, razgovaraju upravo o ovoj temi za koju su, barem načelno, bili saglasni u smislu da žele vidjeti ovu zemlju u Evropskoj uniji. Ali bi onda oni morali konkretnije razgovarati - na koji način to osigurati, kako osigurati da nakon izbora, u zakonodavnim tijelima imate stabilne koalicije koje će biti u mogućnosti da donose one teške odluke potrebne na evropskom putu i o tome šta u ovom kontekstu znači identitet Evropljanina - riječi su Larsa Gunnara Wigemarka.

 
Godišnja konferencija Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope, koja je otvorena danas u Sarajevu i čiji je Wigemark jedan od učesnika, održava se uporedo s godišnjom skupštinom Udruženja.

 

U dva dana, učesnici će razgovarati o temi "Beyond geography: Europeans in search of shared identity“, u zajedničkoj organizaciji Programa za medije u jugoistočnoj Evropi njemačke fondacije Konrad Adenauer te u suradnji s KAS uredom u Sarajevu i SEECOM-om.

 

Član Upravnog odbora SEECOM-a Nebojša Regoje u izjavi novinarima uoči konferencije je podsjetio na cilj te asocijacije da nađe zajednički oblik djelovanja za komunikaciju s javnošću generalno, od političara do 'običnih' građana, što boljim objašnjavanjem načina na kojima mogu biti ostvareni ciljevi jednog društva. U slučaju Bosne i Hercegovine, to znači što transparentnije predočavanje građanima koje su prednosti članstva u Evropskoj uniji.

 

Predsjednik Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope Ognian Zlatev, šef Delegacije Evropske unije u Sofiji, Bugarska, smatra da je važno što se godišnja konferencija javnih komunikatora održava u Sarajevu u vremenu kad su zemlje jugoistočne Evrope ponovno u fokusu Evropske unije.

 

- Važno je naglasiti da EU ponovno gleda u ovaj region. Zadaća nas komunikatora je da građanima zapadnog Balkana objasnimo zašto je važno i korisno biti dio Evropske unije - rekao je između ostalog Zlatev.

 
Konferencijom SEECOM-a, šestom po redu, obilježava se petogodišnjica formiranja ovog udruženja.
 

SEECOM je međunarodno neprofitno strukovno udruženje državnih službenika za komunikaciju iz 13 zemalja jugoistočne Evrope. Cilj je afirmacija najviših etičkih i profesionalnih standarda komuniciranja u javnom sektoru i dobrog upravljanja, kroz profesionalnu razmjenu između službenika za komunikacije u javnom sektoru u jugoistočnoj Evropi.

 

SEECOM je osnovan 2013. godine u Budvi, Crna Gora. Osnovni principi djelovanja sadržani su u dokumentu Budvanska deklaracija.

 

 

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI