potpuni haos nakon sedmog oktobra

Podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH: CIK prikriva izbornu prevaru?!

Hronika 10.10.18, 10:44h

Podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH: CIK prikriva izbornu prevaru?!
Podatak da je do sada oko 400.000 nevažećih glasačkih listića daje osnovanu sumnju da je izvršeno krivično djelo izborne prevare

 

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv članova biračkih odbora, lokalnih izbornih komisija, političkih stranaka i drugih lica koja su izvršila krivično djelo Izborna prevara iz člana 154. Krivičnog zakona BiH, a u vezi sa članom 250. Krivičnog zakona BiH – Organizovana kriminalna grupa.

 

Podatak da je do sada oko 400.000 nevažećih glasačkih listića daje osnovanu sumnju da je izvršeno krivično djelo izborne prevare, za koje je određena kazna zatvora do pet godina za radnje dodavanja, uništenja ili brisanja glasova, netačnog brojanja glasova ili neistinitog upisivanja rezultata u izborne isprave, što uključuje i nezakonito postupanje sa izbornim materijalom. 


Zbog obaveze ponavljanja izbora, Tužilaštvo BiH je dužno provesti adekvatnu istragu za sva biračka mjesta, kao i istragu na okolnost da se od strane Centralne izborne komisije BiH pokušava prikriti izvršenje krivičnog djela isticanjem da su birači u glasačke kutije ubacivali prazne listiće.

 

To ukazuje na osnovanu sumnju da su naknadno dodavani  listići birača koji nisu izašli na izbore, kako bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela uništavanja glasačkih listića političkih stranaka koje nisu bliske vladajućoj strukturi – pa i dodavanjem glasova na glasački listić kako bi se proglasio nevažećim, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI