VIDEO/ Haos tek slijedi, iz SDP-a poručuju

Počinju pregovori o formiranju vlasti bez SDA: Hoće li se ponovo brojati glasovi?

Front 09.10.18, 14:41h

Počinju pregovori o formiranju vlasti bez SDA: Hoće li se ponovo brojati glasovi?
Od onih koji su proglasili pobjedu očekuje da daju neki plan, jer su se tokom kampanje, kako kaže, služili strahom i nisu ponudili nikakve mjere

 

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine uputit će u narednim danima zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine za ponovno brojanje izbornih glasova, posebno za izbor članova Predsjedništva BiH. 

 

SDP smatra da je Denis Bećirović, njegov kandidat u izbornoj trci za taj nivo, žrtva izbornih krađa. 

 

- Gotovo 100.000 nevažećih listića budi sumnju kao i rezultati SDP-a u nekim izbornim jedinicama - kazao je predsjednik te stranke Nermin Nikšić danas na pres-konferenciji u Sarajevu. 

 

Naveo je da je SDP BiH ostvario rast povjerenja glasača na svim nivoima te će imati više mandata nego dosad u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

 

- U kantonima se također bilježi rast, dok u Republici Srpskoj nije pređen cenzus - dodao je Nikšić.  

 

- Sumarno, SDP, koji je i dosad bio važan politički faktor, bit će još važniji nakon općih izbora održanih 7. oktobra - konstatirao je predsjednik SDP-a.  

 

Posebno mu je drago, kaže on, što su građanske stranke prošle bolje nego prije mada su relativni pobjednici izbora sadašnje vladajuće strukture, od kojih očekuje da ponude plan kako će ubuduće vršiti vlast. 

 

- SDP neće sudjelovati u vlasti na osnovu matematičkih koalicija već može pregovarati samo s onima koji ponude konkretan program boljeg budućeg stanja u zemlji, a prvenstveno s partnerskim strankama - kazao je Nikšić. 

 

Po njegovim riječima SDP želi izmijeniti zakonodavstvo na način da ishod svih budućih izbora bude „do birača, a ne do brojača“. 

 

 

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI