zabilježeno mnogo kritičnih situacija

Prvi incidenti na biračkim mjestima: Donijeli već popunjene glasačke listiće, a i prazne kutije 'sakrili'...

Front 07.10.18, 11:00h

Prvi incidenti na biračkim mjestima: Donijeli već popunjene glasačke listiće, a i prazne kutije 'sakrili'...
Iz Koalicije ističu da na 2 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na 6 posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta

 

Izborni dan je na većini biračkih mjesta započeo je bez većih nepravilnosti, ali sa brojnim tehničkim nedostacima - saopćila je Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom''. 

 

Velika većina posmatrača "Pod lupom" nesmetano je pristupila biračkim mjestima, dok je nekoliko desetaka biračkih odbora, kako navode iz ove koalicije, odbilo registrovati posmatrače/ice Koalicije zbog neadekvatne komunikacije s lokalnim izbornim komisijama. 

 

- Ukupno do 8 sati zabilježeno je 66 kritičnih situacija od kojih se 45 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjestima i udaljavanje sa biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka komunikacije između različitiha nivoa izborne administracije. Glasanje je prekinuto na jednom biračkom mjestu u Doboju 038B039A zbog već popunjenih glasačkih listića - navode iz Koalicije "Pod lupom". 

 

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu sa propisima. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora su bili prisutni na biračkom mjestu. 

 

Iz Koalicije ističu da na 2 posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na 6 posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. U izolovanim slučajevima na biračkim mjestima, glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.  

 

- Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, između 7 - 7:15 otvoreno je 23 posto biračkih mjesta, a između 7:15 - 8 sati otvoreno je 5 posto biračkih mjesta. U izolovanim slučajevima biračka mjesta su otvorena nakon 8 sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja - ocijenili su u ovoj koaliciji.  

 

Kako dodaju, na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista sa imenima i prezimenima članova/ica biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu, što je preporuka Koalicije ''Pod lupom'' koju je usvojila Centralna izborna komisija te je to obaveza svih biračkih odbora. 

 

Iz Koalicije pozivaju građane i građanke BiH da sve uočene izborne nepravilnosti prijave na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org.

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI