CIK zahtijeva povlačenje naredbe

Direktan atak na izborni proces u BiH: MUP RS- izdaje obrasce za glasanje ukinute prije osam godina!

Hronika 06.10.18, 13:45h

Direktan atak na izborni proces u BiH: MUP RS- izdaje obrasce za glasanje ukinute prije osam godina!
Samo s jednim od tri važeća bh. dokumenta moguće je ostvariti pravo glasanja na izborima a to su - važeća lična karta izdata u BiH, važeći pasoš izdat u BiH, ili važeća vozačka dozvola izdata u BiH, kako je to propisano članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH

 

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović upozorio je danas kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), bez konsultacija s CIK-om BiH, izdalo uputu nadležnim policijskim upravama u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata i u dane vikenda (6. i 7. oktobra, uoči i na dan Općih izbora u BiH). 

 

Ističe kako se radi o nezakonitoj uputi koja glasi: "licima, kojima se prvi put izdaju lični dokumenti, biće dato i obavještenje na obrascu 'LK/OI-4' kako bi mogli da ostvare biračko pravo, jer će se ovo obavještenje smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača". 

 

Prema dokumentaciji CIK-a, upotreba ovog obrasca u izbornom procesu ukinuta je 2010. godine.

 

- To je potpuno nezakonita uputa i u kapacitetu člana CIK-a BiH zahtijevam da se odmah ta naredba povuče i da se izda nova na zakonu zasnovana naredba propisana članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH i članom 19. Pravilnika o provođenju izbora u BiH - precizira Arnautović. 

 

U vezi s tim, navodi kako su svi organi vlasti, uključujući i MUPRS, obavezni pomagati organima za provođenje izbora u skladu s odredbama člana 2. tačka 1. stav 3. Izbornog zakona BiH i provedbenim aktima CIK-a BiH, a ne odmagati im i svjesno destruirati izborni proces, obmanom javnosti izdavanjem nezakonitih uputstava i naredbi. 

 

- Poznato mi je da je predsjednik CIKBiH (Branko Petrić) kontaktirao nadležne u MUP-u RS i da mu je obećano da će ova naredba biti povučena, ali to još stoji na veb-stranici MUP-a RS što je direktni atak na izborni proces u BiH - kazao je Arnautović. 

 

Napominje da je samo s jednim od tri važeća bh. dokumenta moguće ostvariti pravo glasanja na izborima a to su - važeća lična karta izdata u BiH, važeći pasoš izdat u BiH, ili važeća vozačka dozvola izdata u BiH, kako je to propisano članom 5. tačka 12. Izbornog zakona BiH. 

 

- Nijedan drugi dokument, niti bilo kakav obrazac ne smije se prihvatiti od biračkih odbora kao validan za identifikaciju na biračkom mjestu. Također, ne mogu se koristiti dokumenti druge države, niti Srbije, niti Hrvatske, niti bilo koje druge države kod identifikacije na biračkom mjestu - upozorava Arnautović.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI