danas u Istočnom Sarajevu

Otvorena nova bolnica naziva 'Srbija': Dodik zamolio Vučića da ne dolazi, ali i zažalio što ga nema...

Hronika 05.10.18, 12:50h

Otvorena nova bolnica naziva 'Srbija': Dodik zamolio Vučića da ne dolazi, ali i zažalio što ga nema...
Gradnja ove zdravstvene ustanove počela je 7. jula prošle godine po principu "ključ u ruke“, a izvođač radova je firma "Marković invest“ iz Laktaša

 

U Istočnom Sarajevu danas je otvorena nova bolnica, za čiju izgradnju je utrošeno 54,5 miliona KM. 

 

Nadležni ističu da je u pitanju moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije. 

 

Direktor bolnice Goran Todorović je rekao da je povezana s prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom-poliklinikom i sada čini kompleks od oko 15.000 kvadratnih metara, sa oko 210 bolničkih kreveta. 

 

Gradnja ove zdravstvene ustanove počela je 7. jula prošle godine po principu "ključ u ruke“, a izvođač radova je firma "Marković invest“ iz Laktaša. 

 

Bolnica nosi naziv "Srbija“, u znak zahvalnosti toj državi za, kako je rečeno, liječenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku i doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva. 

 

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorio je entitetski predsjednik Milorad Dodik, a prisustvovao je i izaslanik predsjednika Srbije i potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović, te srbijanski ministri zdravlja i rada Zlatibor Lončar i Zoran Đorđević. 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je današnju posjetu Istočnom Sarajevu i prisustvo na otvaranju te zdravstvene ustanove na Dodikov zahtjev, a kako ne bi bio "optužen za miješanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u BiH“. 

 

Nebojša Stefanović je u obraćanju na otvaranju bolnice pročitao Vučićevo pismo Dodiku, u kojem je naveo da se Srbija ne miješa u izbore, ali da to neki drugi rade, kao i da niko ne može da zabrani saradnju RS i Srbije, u skladu sa Dejtonskim sporazumom. 

 

Stefanović je dodao da kada srbijanski zvaničnici dolaze u RS ne rade ništa protiv bilo kojeg drugog naroda ili BiH, te da poštuju teritorijalni integritet BiH, "ali i vole svoj srpski narod u RS“. 

 

Dodik je naveo da žali što Vučić nije danas u Istočnom Sarajevu koje, kako je naveo, posebno voli, kao i RS, čije projekte Srbija i finansijski pomaže.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI