VIDEO/ Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDP-a

Mašić i Magazinović su mi zabili nož u leđa! Ja sam njima bio zaprijetio, onako autokratski...

Front 03.10.18, 20:59h

Mašić i Magazinović su mi zabili nož u leđa! Ja sam njima bio zaprijetio, onako autokratski...
Gost Dana uživo govorio je o izjavama poslanika u Parlamentu Federacije Damira Mašića koji je komentarisao Lagumdžijin odlazak u New York

 

Utemeljitelj Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija proteklog mjeseca boravio je u New Yorku i Seulu poručivši da iskustva BiH trebaju biti pouka svijetu. U razgovoru za N1, Lagumdžija je kazao da su Damir Mašić i Saša Magazinović ''odlučili da se proslave preko njega''.

 

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova i lider SDP-a u Danu uživo je istakao da je bio i da će biti student do kraja života. Kako je kazao, nastoji da uči i da prenosi svoje znanje, ali i da lobira za Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

 

"Fondacija društva zajedničkih vrijednosti ima jako veliki broj aktivnosti na međunarodnoj sceni. Te aktivnosti me okupiraju na jedan način koji mi omogućava da bez ijedne marke iz budžeta bilo kojih institucija Bosne i Hercegovine lobiram po svijetu za ono što se zove država Bosna i Hercegovina. Jedna ljepša planeta sa jednom boljom Bosnom i Hercegovinom kao paradigmom Balkana, Evrope i svijeta sutra", istakao je Lagumdžija.

 

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a susreo sa nekoliko bivših premijera i predsjednika, te otvorio i prijateljsku diskusiju o Evropskoj uniji i budućnosti Balkana.

 

"Kako sam prestao biti ministar vanjskih poslova, praktično svaki septembar provedem na raznim događajima koji se događaju na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Organizovali smo skup posvećen samoodrživom razvoju i miru u svijetu. Prvi panel koji sam moderirao je bio panel koji je posvećen budućnosti evroatlanskih integracija i Zapadnog Balkana. Tu su bili zaista eminentni panelisti", kazao je Lagumdžija.

 

Zategnuti odnosi u regionu nisu dobri jer dobri odnosi susjeda prva su stepenica razvoju i uspjehu ekonomije.

 

"Ovo što se dešava na relaciji vrhova Bosne i Hercegovine i Hrvatske to nije dobro. Tako ne misle svi ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini, da treba zaoštravati odnose na ovaj način. Iz ekonomije sam naučio jedno pravilo - da nijedna zemlja u istoriji nije bila uspješna ukoliko nije imala dobre odnose sa svojim susjedima. Ako hoćete ekonomiju, prvo se između sebe presaberite", potcrtao je on.

 

Odnosi u regionu prije pet godina su bili neuporedivo zdraviji, naglasio je gost N1.

 

''Ja sam njima dvojici bio zaprijetio''

 

"Uz dužno poštovanje prema svim ljudima koji vode ove zemlje, odnosi su prije u regionu bili neuporedivo zdraviji. Prije pet ili šest godina. Imali ste u Hrvatskoj predsjednika Ivu Josipovića, u Srbiji Borisa Tadića koji su imali jako dobru saradnju. Ja sam lično bio nezadovoljan brzinom relaksacije tih odnosa", istakao je Lagumdžija te dodao:

 

"Bez sigurnosti u Bosni i Hercegovini, stabilnosti BiH mi ne možemo očekivati stabilnost regiona. Bojim se da i širi prostori time mogu biti zahvaćeni."

 

Lagumdžija smatra da izolovani incidenti nisu mogući.

 

"Izolovani incidenti nisu mogući jer će se izolovan incident preseliti u region i Evropi će zaigrati mečka pred vratima. Evropi će se dešavati ono što se nama dešavalo devedesetih ako Balkan ne evropeizujete. Bosna i Hecegovina treba da se razvija na nečemu što se zove civilno društvo i građanska država", zaključio je Lagumdžija.

 

U nastavku razgovora, gost Dana uživo govorio je o izjavama poslanika u Parlamentu Federacije Damira Mašića koji je komentarisao Lagumdžijin odlazak u New York.

 

"Dovoditi na takav bezprizoran način mene u kontekst i uvoditi u priču Sebiju Izetbegović je najblaže nekorektno. To nije njegova pamet. To je jedna mala kolektivna pamet i još manji moral ljudi. On je bio dežurni megafon koji je trebao mene da udari", naglasio je Lagumdžija.

 

Mašić i Saša Magazinović, zastupnik u državnom Parlamentu, su odlučila preko njega da se proslave, kazao je Lagumdžija.

 

"Moram priznati da sam prije nekoliko godina pogriješio prema određenom broju ljudi u SDP-u. Ta dva čovjeka su odlučila tako da se proslave što su počeli po meni da udaraju iz razloga koje ja ne bi elaborirao. Jasno je da su to oni uradili. Ja sam njima dvojici bio zaprijetio, onako autokratski. Rekao sam im da neće biti ni na jednoj listi ako ne završe fakultet. I oni su zaista završili fakultet. Ako sam prema njima nešto loše uradio, e to sam loše uradio", potcrtao je Lagumdžija.

 

Pogledajte kompletan razgovor s Lagumdžijom.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI