Bh. vlasti imaju pametnija posla

Istekao rok: BiH još nije dostavila odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK, a kada će - ne zna se

Front 02.10.18, 08:31h

Istekao rok:  BiH još nije dostavila odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK, a kada će - ne zna se
Evropska komisija je poslala dodatna pitanja 20. juna ove godine, kao dio priprema Komisijinog mišljenja na bh. aplikaciju za članstvo u EU

 

Bh. vlasti su dobile rok od tri mjeseca koji je istekao krajem septembra da odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK), ali odgovori još nisu dostavljeni, rečeno je za N1 iz ove institucije.

 

Odgovarajući na upit N1 o mogućim posljedicama na bh. put ka kandidatsokm statusu, a u svjetlu predstojećih oktobarskih izbora u BiH te izbora u EU naredne godine, iz Komisije su kazali da očekuju odgovore u narednom periodu, a da konkretna pitanja o tome gdje je BiH tačno u procesu odgovaranja trebaju biti adresirana na bh. vlasti.

 

Evropska komisija je poslala dodatna pitanja 20. juna ove godine, kao dio priprema Komisijinog mišljenja na bh. aplikaciju za članstvo u EU.

 

"Odgovori BiH na Upitnik i dodatna pitanja biti će uzeti u obzir u toku priprema Komisijinog mišljenja o osnovanosti bh. aplikacije za članstvo. Na osnovu ovog mišljenja i budućim preporukama, Vijeće EU će donijeti odluku o narednim koracima u EU integracijskom procesu zemlje kao i nužnim reformama koje BiH mora provesti", rekao je glasnogovornik Komisije za N1.

 

Na pitanje da li postoji konkretna strategija za zemlje Zapadnog Balkana za narednu godinu u kontekstu prošlosedmičnog govora predsjednika Junckera u Evropskom parlamentu o suzbijanju utjecaja drugih geopolitičkih aktera na području regije, rečeno nam je kako je od ključne važnosti da domaći lideri, stranke i institucije zadrže fokus na reformama.

 

"A to uključuje neometanu organizaciju i implementaciju oktobarskih izbora, kao i brzu uspostavu vlasti nakon izbora, kako bi se nastavilo sa neophodnim reformama, u skladu sa očekivanjima bh. građana", kazali su za N1 u Komisiji.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI