VIDEO/ STOTINE ŽRTAVA, BROJ STALNO RASTE

Užas je počeo u petak, mrtva tijela leže po plažama: Stravični cunami nakon zemljotresa rušio sve pred sobom...

Hronika 29.09.18, 10:20h

Užas je počeo u petak, mrtva tijela leže po plažama: Stravični cunami nakon zemljotresa rušio sve pred sobom...
Prvi u seriji potresa osjetio se u tri sata, po lokalnom vremenu, 35 milja sjeverno od Palu, prema Geološkom istraživanju Sjedinjenih Američkih Država

 

Indonežanske vlasti objavile su da su nakon velikog zemljotresa i cunamija na obali kod grada Palu na otoku Sulavezi pronađena brojna ljudska tijela i da je broj žrtava stalno raste.

 

Agencija za upravljanje u slučaju katastrofa je objavila da su poginule 384 osobe, a ranjeno je oko 350. Cunami praćen valovima visokim dva metra pogodio je Palu, grad od oko 350.000 stanovnika na otoku Sulawesi., a strahuje se da će ih biti još.


Portparol Agencije za upravljanje katastrofom Indonezije Sutopo Purvo Nugroo upozorio je da se broj žrtava može povećati.


- Mnoga tijela su pronađena duž obale nakon cunamija, ali tačan broj žrtava i dalje nije poznat - kazao je Nugruoo.


Dodao je i da su hiljade kuća uništene, mostovi su srušeni, a bez struje je većina gradova Palu u regiji Donggala u Sulavesiju.


Indonežanske vlasti još nemaju informacija iz grada Dongala, koji je bio bliže epicentru zemljotresa, na 27 kilometara od njega. U Dongali i Paluuu živi više od 600.000 ljudi.


 Užas je počeo u petak, kada se prvi u seriji potresa osjetio u tri sata, po lokalnom vremenu, 35 milja sjeverno od Palu, prema Geološkom istraživanju Sjedinjenih Američkih Država.


Zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale izazvao je cunami koji je pogodio plaže u gradovima Palu i Dongali, naveli su zvaničnici. 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI