video/ kako se prave grupe za sučeljavanje

Zašto kandidati napuštaju predizborne debate na FTV-u: 'Ja ne mogu biti dio ovog procesa, to nije pošteno!'

Front 28.09.18, 13:26h

Zašto kandidati napuštaju predizborne debate na FTV-u: 'Ja ne mogu biti dio ovog procesa, to nije pošteno!'
Ono što mi smeta da je Federalna televizija i uredništvo odlučilo da razdvoji dvije grupe, ovu grupu ovdje i one kandidate koji nisu tu, naveo je Hadžikadić

 

Mirsad Hadžikadić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH napustio je sinoć studio Federalne televizije, odnosno debatnu emisiju u kojoj se sučeljavaju kandidati za člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

 

- Prof. Hadžikadić je sinoć, 27. septembra, demonstrativno napustio studio Federalne televizije na samom početku emisije iz protesta zbog očigledne pristrasnosti ovog medija koji je dio javnog servisa kojeg finansiraju građani BiH i koji bi morao da bude nezavisan i nepristrasan, ali nije. Federalna televizija nije svim kandidatima za člana Predsjedništva BiH pružila jednak i ravnopravan tretman u svom debatnom programu, kao što to nije učinio ni Radio Federacije BiH.

 

Naime, Federalna televizija i Radio Federacije u debatnim emisijama podijelili su kandidate za člana Predsjedništva BiH u dvije grupe – u prvoj su kandidati stranaka koje su do sada bile najprisutnije u bh. političkom životu, a u drugoj su kandidati manjih ili novih stranaka i političkih pokreta. Time su svim kandidatima uskratili priliku da snagom argumenata iznesu svoje stavove i pokažu sposobnost i znanje, a javnosti priliku i pravo da čuju argumente svih kandidata i da slobodnom voljom donesu zaključak koji od kandidata je najsposobniji da zastupa njihove interese i predstavlja ih u svijetu. Prof. Hadžikadić hrabro je u večerašnjoj emisiji digao svoj glas protiv nepravde i jasno se suprotstavio takvoj uredničkoj politici FTV-a i RF-a - prenosi Oslobodjenje. 

 

Podsjećamo da je prof. Hadžikadić ranije poslao pismo CIK-u u vezi s ovim, a nakon odgovora CIK-a, 21. septembra 2018. godine objavio je i CIK-ov odgovor i svoje reagovanje „FTV i Radio Federacije protiv promjena u BiH“. Upit i reagovanje dostupni su na Facebook stranici Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres.

 

U 85 sekundi obraćanja naciji Mirsada Hadžikadića u studiju FTV, Hadžikadić je rekao sljedeće:

 

- Poštovani građani Bosne i Hercegovine, ja sam Mirsad Hadžikadić. Moje stavove već znate. Ja sam se sučeljavao sa ovom grupom kandidata, sa nekima više puta. Ukoliko ne znate moje stavove, možete ići na Facebook stranicu Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres.

 

Žao mi je što nisam imao priliku da se sučeljavam sa drugim kandidatima, onima koji nisu ovdje. To što oni nisu dolazili, to je njihova stvar, ali mogu pretpostaviti da je to iz razloga njihove sumnje u njihove sposobnosti i znanje. Ono što mi smeta da je Federalna televizija i uredništvo odlučilo da razdvoji dvije grupe, ovu grupu ovdje i one kandidate koji nisu tu. Mislim da je to, sa jedne strane, poruka da budućnost i prošlost ne mogu da razgovaraju zajedno, sa druge, bojim se da je poruka stanovništvu da oni preferiraju jedne kandidate umjesto drugih. To nije pošteno i ja ne mogu biti dio toga procesa. Pozivam sve progresivne snage da se ujedine iza Platforme za progres i 7. oktobra pokažu da snage budućnosti i nade mogu da pobijede.

 

Vama zaista želim izvanredno sučeljavanje večeras. Ja ne mogu i ne želim da budem dio ovog procesa. Federalna TV nema pravo da radi ovo što je uradila. Hvala lijepa, stoji na FB stranici Platforma za progres.

 

 

Povodom iste situacije, oglasio se i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Povodom sinoćnje debate na Federalnoj TV, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, komentirao je postupke ovog javnog servisa, strahu njegovih protukandidata, te napuštanju emisije od strane Mirsada Hadžikadića.  

 

''Svima je jasno da javni servis Federalna TV protežira režimske kandidate, ili kandidate čija je politička stranka ovom kućom upravljala godinama. Favoriziranje istrošenih politika i njihovih kandidata, razdvajanje u debatnim emisijama, samo je još jedan pokazatelj da politika upravlja javnim servisom i ne želi promjene koje narod traži. Javni servis treba da bude u interesu naroda, a uređivačka politika profesionalna a ne u službi dosadašnjeg sistema koji je unazadio ovu zemlju. Da ne govorimo o RTRS-u koji se ne može nazvati medijem, nego privatnom medijskom toljagom Milorada Dodika, ali i javni RTV servis Federacije BiH potpuno je anahron i u službi režima i istrošenih politika. Narod to prepoznaje i vidi. Zato će reforma i depolitizacija javnih servisa biti u fokusu novoizabranih vlasti i novih politika koje će dobiti šansu na oktobarskim izborima'', istakao je Šepić, te nastavio:

 

''Razumijem kolegu Hadžikadića, ali mišljenja sam da se treba boriti, ostati u emisiji, narodu treba pogledati u oči i javno govoriti o režimskim medijima, miševima koji se boje doći u TV debatu, svim problemima i mogućim rješenjima. Što se tiče ovih samoproglašenih favorita, Džaferovića, Bećirevića i Radončića, oni se boje javnog sučeljavanja i narod samo smiju gledati sa skupih bilborda i TV reklama, a što su kupili novcem iz budžeta i od akciza koje su uveli narodu. Oni se boje da javno i transparentno razgovaramo šta je ko on nas uradio kada je u pitanju budžetski okvir Bosne i Hercegovine, iseljavanje mladih, ko je glasao za akcize, šta misle uraditi za zapošljavanje, kako zdravstvo depolitizirati, objaviti registar i vratiti dostojanstvo borcima, poštene poticaje poljoprivrednicima i vratiti institucije narodu... Ponovo ih pozivam da se javno sučele i da ne bježe. Neka biraju mjesto i vrijeme'', izjavio je Senad Šepić, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI