najneizvjesniji izbori od zavšetka rata

Hoće li BiH iznjedriti svog Zaeva: Kako je Denis Bećirović poremetio velikodržavne planove Beograda i Zagreba?!

Front 28.09.18, 10:23h

Hoće li BiH iznjedriti svog Zaeva: Kako je Denis Bećirović poremetio velikodržavne planove Beograda i Zagreba?!
Političke promjene u Makedoniji i izbor Zorana Zaeva za premijera predstavlja novi vjetar u regionu. Politička doktrina Zaeva zasnovana je na konceptu jedno društvo za sve, što znači društvo koje nikoga ne isključuje bez obzira na etničku, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost... Taj koncept našao je plodno tlo i kod pojedinih političara u BiH, a jedan od njih je i Denis Bećirović

 


Građani biraju između nacionalnog i probosanskog fronta


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane je povodom predstojećih izbora u BiH pripremio analizu aktuelnih političkih događanja. U analizi između ostalog stoji da se koncept nacionalnih i nacionalističkih stranaka pokazao kao poguban za BiH jer je neprirodan samom biću Bosne i Hercegovine i djeluje razarajuće u zemlji u kojoj multietničnost, multireligioznost i multikulturalnost predstavljaju vrijednosti prema kojima su BiH i njeni građani prepoznati i cijenjeni u svijetu.


Nacionalni i nacionalistički koncept je razorio BiH prvo ratom, a kasnije nacionalističko-kriminalnim politikama koje su BiH, zemlju s ogromnim potencijalom, učinile najsiromašnijom zemljom u Evropi.


Denis Bećirović predvodi veliki probosanski front za pravednu državu


Nasuprot ove politike razdvajanja istakla se inkluzivna politika koju predvodi Denis Bećirović. Politika koju on zastupa predstavlja novi kvalitet na političkoj sceni BiH i može biti osnova za stvaranje snažnog probosanskog fronta. Denis Bećirović je potpuna suprotnost nacionalističkom diskursu, kojeg su uspostavile i baštine nacionalističke elite.


Pobjeda tog koncepta i Bećirovića na predstojećim izborima za Predsjedništvo BiH predstavljala bi nadu i podsticaj da su moguće promjene u Bosni i Hercegovini. Odluku, da li žele promjene ili će dati podršku razarajućim politikama i različitim klero-nacionalizmima, koje ništa dobro nisu donijele građanima BiH, građani će imati priliku da donesu na predstojećim izborima na kojima će moći dati svoj glas za promjene.


Zašto Denis Bećirović smeta Beogradu i Zagrebu?


Miješanje Srbije i Hrvatske u unutarnje stvari BiH je nastavak realizacije njihovih velikodržavnih projekata prema BiH. Suradnja Dodika i Čovića je posljedica neposredne suradnje ta dva velikodržavna projekta na višim nivoima. Vodi se kampanja o navodnoj legitimnosti predstavljanja međutim u pozadini se skriva namjera Beograda i Zagreba da instaliraju novog bošnjačkog vođu.


Iako se smatralo, da će ta namjera biti ostvarena bez problema, neočekivano se na poziciju člana Predsjedništva BiH kandidirao Denis Bećirović, koji je pored stranačke nominacije SDP-a osigurao podršku sedam stranaka ali i široki front podrške sastavljen od uglednih pojedinaca i građana iz svih etničkih zajednica u Bosni i Hercegovini. Pošto je Bećirović prepoznat kao predvodnik neformalnog svebosanskog pokreta na njega su uslijedili orkestrirani napadi iz Beograda i Zagreba. Kako se primiče dan izbora ti napadi su intenzivirani.


Političko-kriminalno-obavještajni krugovi iz susjedstva su se angažirali da bi izabrali novog bošnjačkog vođu. Taj pokušaj će na predstojećim izborima doživjeti novi fijasko, jer Bećirović je pored toga da je Bošnjak predvodnik svebosanskog fronta u BiH, koji okuplja građane različitih nacionalnosti i političkih uvjerenja.


Vlast umjesto napretka ostvarila nazadak


Opći izbori u BiH održavaju se u vrlo napetoj, zapletenoj i kompleksnoj situaciji. BiH posljednju deceniju stagnira, a u mnogim aspektima i nazaduje. To se posebno odnosi na euroatlantske integracije, nizak životni standard, visoku stopu nezaposlenosti, masovno iseljavanje radno-sposobnog stanovništva. Državu u proteklih 30 godina vode uglavnom nacionalne, nacionalističke i vrlo često profašističke i ksenofobične stranke. Upravo te stranke blokiraju proces pridruživanja EU svjesni činjenice da će približavanje BiH ka EU njih eliminirati iz političkog života.


Vodstvo HDZBiH pokazalo se kao jedno od najkriminaliziranijih u Bosni i Hercegovini što dodatno otežava poziciju Hrvata. Dragan Čović sebe pokušava predstaviti kao nositelja i promicatelja europskih vrijednosti, dok na drugoj strani organizira svečane dočeke za pravomoćno osuđene ratne zločince, otvoreno simpatizira NDH, želi formirati treći entitet i vrši segregaciju djece kroz „dvije škole pod jednim krovom“.

 

Milorad Dodik je za 12 godina na vlasti, Republiku Srpsku pretvorio u „društvo jednog lica“. Dodik i SNSD su pod sankcijama američke administracije. Program SNSD-a nije u suglasnosti sa opredjeljenjem BiH za euroatlantske integracije. Glavni konkurent SNSD je SDS, koji se također nalazi na „crnoj listi“ američke administracije. To je stvarnost političke scene u Republici Srpskoj.


Stanje u bošnjačkom političkom korpusu, koje formalno kontrolira Bakir Izetbegović je porazno. Pozicija Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda u državi nikada nije bila nepovoljnija. Izetbegović je SDA doveo do raspada. Netransparentno vođenje stranke i koncentracija moći u rukama porodice Izetbegović dovela je do raskola u SDA. Nepotizam i familijarni odnosi su postali način vladanja te stranke.


Takva politička situacija omogućila je afirmaciju građanske opcije, predvođene SDP-om koji može postati važan faktor na političkoj sceni BiH. SDP je predvodnik novog pristupa politici, pristupa kojem je država Bosna i Hercegovina u fokusu.


Predstojeći izbori nude mogućnost - da Bosna i Hercegovina iznjedri svog Zaeva


Političke promjene u Makedoniji i izbor Zorana Zaeva za premijera predstavlja novi vjetar u regionu. Politička doktrina Zaeva zasnovana je na konceptu jedno društvo za sve, što znači društvo koje nikoga ne isključuje bez obzira na etničku, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost te temelji na tome da svi zajednički rade na prosperitetu Makedonije i svih njenih građana.


Taj koncept našao je plodno tlo i kod pojedinih političara u BiH, a jedan od njih je i Denis Bećirović, čiji politički koncept je Bosna i Hercegovina, jedna država za sve i svi za BiH. Inkluzivna politika Bećirovića predstavlja novi kvalitet na političkoj sceni BiH, a to se pokazalo i kroz široku podršku različitih političkih subjekata i pojedinaca njegovoj kandidaturi. To može biti osnova za stvaranje snažnog probosanskog fronta.


Pobjeda tog koncepta i Bećirovića na predstojećim izborima za Predsjedništvo BiH predstavljala bi nadu i podsticaj, posebno mladima, da su moguće promjene i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga predstojeći izbori nude mogućnost - da Bosna i Hercegovina iznjedri svog Zaeva.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI