komentar potpredsjednice Naše stranke

Sabina Ćudić: Kazna izrečena Sefiću je sramotna – insistiramo na mjerama koje smo predložili!

Front 27.09.18, 17:14h

Sabina Ćudić: Kazna izrečena Sefiću je sramotna – insistiramo na mjerama koje smo predložili!
Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, kaže da nisu odustali od tadašnjih zahtjeva: “Ono što će biti naš zadatak s aspekta prevencije jest da dozvoljenu količinu alkohola u krvi smanjimo na 0 promila

 

Naša stranka smatra kaznu izrečenu Sanjinu Sefiću neprihvatljivom te još jednim tragičnim dokazom da su mjere za sigurnost u saobraćaju koje su zahtijevali 2015. godine, te nove smjernice kaznene politike – neophodne.

 

Još 2015. godine uputili smo Parlamentarnoj skupštini BiH inicijativu za izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Ticale su se i prevencije saobraćajnih nezgoda i pooštravanja kazni u saobraćaju.

 

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, kaže da nisu odustali od tadašnjih zahtjeva: “Ono što će biti naš zadatak s aspekta prevencije jest da dozvoljenu količinu alkohola u krvi smanjimo na 0 promila.

 

Umjesto naljepnica sa slovom P za početnike, uvest ćemo sistem probnih vozačkih dozvola (u trajanju od dvije godine) za vozače mlađe od 21 godinu, kao i za sve one koji su tek položili vozački ispit.

 

Inovirat ćemo sistem kaznenih bodova uključujući i broj onih bodova koji je potreban da se vozačka dozvola trajno oduzme.

 

Vozačima do 21 godine starosti ograničit ćemo pravo upravljanja vozilom na samo ona vozila čije performanse ne prelaze 56 kilovata, tj. 75 konjskih snaga.

 

Ministarstva pravde na svim nivoima vlasti moraju izraditi smjernice kaznene politike za krivična djela protiv sigurnosti u saobraćaju i Naša stranka će biti pokretač ovih izmjena.  Ljudski životi i porodice stradalih više neće biti ponižavani ovako malim kaznama kakva je izrečena Sefiću.” - kazala je Sabina Ćudić iz Naše stranke. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI