nakon podnesenog zahtjeva za smjenu

Sudija Meron povukao se iz Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić

Hronika 27.09.18, 15:56h

Sudija Meron povukao se iz Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić
Meronova posljednja odluka uslijedila je nedugo nakon što su on i još dvoje sudija smijenjeni iz Žalbenog vijeća za slučaj ratnog komandanta Vojske Republike Srpske i Karadžićevog bliskog saradnika Ratka Mladića, zbog, kako je u odluci Mehanizma navedeno, pristrasnosti

 

Sudija Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, povukao se iz Vijeća nakon što je Karadžićeva odbrana Mehanizmu za međunarodne tribunale (MICT) podnijela zahtjev za njegovu smjenu, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Odluka američkog sudije Merona mogla bi odgoditi presudu po žalbi podnijetoj na prvostepenu presudu iz 2016. godine kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH i držanje u opsadi i teroriziranje građana Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. Presuda po žalbi ranije je bila najavljena za kraj ove godine.

 

Meronova posljednja odluka uslijedila je nedugo nakon što su on i još dvoje sudija smijenjeni iz Žalbenog vijeća za slučaj ratnog komandanta Vojske Republike Srpske i Karadžićevog bliskog saradnika Ratka Mladića, zbog, kako je u odluci Mehanizma navedeno, pristrasnosti.

 

Mladić je prošle godine prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata tokom rata u BiH i držanja u opsadi i teroriziranja građana Sarajeva, te uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a. I on čeka presudu po žalbi.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI