Nakon Ratka Mladića

I Karadžić zatražio smjenu sudije Merona, jer on, kao psihijatar, poznaje kako 'podsvijest utiče na naše odluke'

Hronika 26.09.18, 20:27h

I Karadžić zatražio smjenu sudije Merona, jer on, kao psihijatar, poznaje kako 'podsvijest utiče na naše odluke'
Mnogi u regionu će preispitivati legitimitet presude ako sudija Meron ostane u Vijeću, zaključuje se u podnesku

 

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da smijeni sudiju Theodora Merona iz žalbenog postupka zbog “pristrasnosti”, javio je BIRN - Justice Report.

 

Karadžićev advokat Peter Robinson je u podnesku naveo da predsjednik Mehanizma Theodor Meron ne bi smio ostati član Žalbenog vijeća s obzirom na to da je u prethodnim postupcima u Haagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i opštinama u BiH.

 

- Razumni posmatrač koji ima sve informacije mogao bi prihvatiti da je sudija Meron pristrasan s obzirom da je samo čovjek… Karadžić, koji je psihijatar, poznaje kako naša podsvijest utiče na naše odluke uprkos našim najboljim namjerama - navedeno je u podnesku.

 

Robinson je naveo i da Meron treba biti isključen radi “samog Mehanizma - koji nastoji da se bori za promociju istine i pomirenja”.

 

- Mnogi u regionu će preispitivati legitimitet presude ako sudija Meron ostane u Vijeću - zaključuje se u podnesku.

 

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i odbrana i haški tužioci, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Prvostepeno vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih opština.

 

Karadžić je žalbom zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica te da mu bude suđeno ponovo.

 

Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

 

Presuda je trebala biti izrečena krajem ove godine.

 

Mehanizam za međunarodne tribunale je ovog mjeseca prihvatio zahtjev odbrane Ratka Mladića da se iz žalbenog vijeća isključi troje sudija, među kojima je i Meron, zbog pristrasnosti. Kako je navedeno u odluci na koju su se žalili haški tužioci, sudije Meron, Daqun Liu i Carmel Agius su prethodno donosili određene zaključke u vezi s Mladićem zbog čega nisu nepristrasni.

 

Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Žalbeni postupak je u toku, a presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.
 
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI