Cilj je razvoj filmske industrije

Filmski centar Sarajevo raspisuje javni konkurs za razvoj filmskih projekata u BiH

Kultura 26.09.18, 12:30h

Filmski centar Sarajevo raspisuje javni konkurs za razvoj filmskih projekata u BiH
Konkurs će biti raspisan do početkom novembra ove godine na novoj web stranici centra koja je u izradi i u javnim medijima, a njegovi prvi rezultati se očekuju u januaru naredne godine. Procedura konkursa će biti javna i transparentna i za njegove potrebe Filmski centar Sarajevo izabrat će stručni žiri sastavljen od istaknutih filmskih radnika iz BiH

 

Nakon uspješne financijske i poslovne konsolidacije JP Filmskog centra Sarajevo izazvane dugogodišnjim blokadama u radu preduzeća i nagomilanih dugova u periodu od tri godine nefunkcioniranja centra, nova uprava ovoga javnog preduzeća stvorila je pretpostavke i kapacitete za ulazak u novu fazu razvoja ovoga strateškog javnog preduzeća za kinematografiju u Federaciji BiH. 

 

Financijska konsolidacija Filmskog centra urađena je najvećim dijelom kroz vlastite poslovne aktivnosti i prodajom TV prava filmskog kataloga centra u regiji (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora), a svoj doprinos su dali i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Fondacija za kinematografiju.

 

Ove jeseni planirano je nekoliko novih programskih projekata koji će, osim zaštite i digitalizacije filmskog arhiva Filmskog centra Sarajevo, biti u funkciji potpore tekućoj filmskoj produkciji u BiH i njenoj promociji u BiH, regiji i na svjetskom planu.

 

Prvi značajan projekat u ovome pravcu bit će raspisivanje javnog konkursa za razvoj novih filmskih (dugometražni, kratki, dokumentarni i animirani) projekata u BiH. Konkurs je otvoren za sve autorsko-producentske timove u zemlji, sa ciljem podsticaja razvoju novih filmskih projekata i produkcije koja se u BiH nalazi u velikoj krizi izazvanom nedostatakom adekvatnih zakonskih i drugih rješenja koji bi osigurali kontinuitet filmske industrije u BiH.

 

Konkurs će biti raspisan do početkom novembra ove godine na novoj web stranici centra koja je u izradi i u javnim medijima, a njegovi prvi rezultati se očekuju u januaru naredne godine. Procedura konkursa će biti javna i transparentna i za njegove potrebe Filmski centar Sarajevo izabrat će stručni žiri sastavljen od istaknutih fimskih radnika iz BiH.

 

Izabrani projekti dobit će financijsku potporu, ali i tehničku i institucionalnu podršku i promociju u BiH, regiji i svijetu.

 

Detaljna pravila i procedure konkrusa bit će objavljeni zajedno sa tekstom konkursa, a svi zainteresirani dodatne informacije mogu dobiti i na mail: [email protected].

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

_______________________________

 

Gledaj bonus video sadržaj!

 

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI