VIŠE OBJAVA. BOLJI REZULTAT - KAKVA GREŠKA!

Koji kandidat za člana Predsjedništva BiH najviše 'iskače' na Facebooku? A jedan ni nema FB profil...

Front 26.09.18, 10:02h

Koji kandidat za člana Predsjedništva BiH najviše 'iskače' na Facebooku? A jedan ni nema FB profil...
Ako govorimo o dobroj izbornoj kampanji, optimalno je da se objavljuje jedan ili dva posta dnevno. Bolje se potruditi i imati kvalitetan jedan post, nego pet ili deset nekvalitetnih

 


Ako imate profil na Facebooku, onda ste posljednjih dana suočeni sa velikim brojem objava kandidata za izbore 2018. godine. Svakako da tu najviše prednjače objave stranaka, kao i kandidata za najvišu funkciju - člana Predsjedništva BiH.


Admir Velić, mladi stručnjak za digitalni marketing, za DEPO Portal prokomentarisao je koji kandidat najviše „iskače“ na Facebooku, i dobili smo zanimljive podatke.


- Političari su mišljenja što više objavljuju da će ostvariti što bolje rezultate. Previše objava u toku dana može imati i kontraefekat, da građanima postanete dosadni, i da promijene svoje mišljenje i odluče ne glasati za vas. Ako govorimo o dobroj izbornoj kampanji, optimalno je da se objavljuje jedan ili dva posta dnevno. Bolje se potruditi i imati kvalitetan jedan post, nego pet ili deset nekvalitetnih - mišljenja je Velić.


Naš sagovornik se potrudio da nam napravi presjek svih kandidata i da nam da odgovori na pitanje koji političar najviše objavi postova u toku dana. Krenimo redom...


Ko nas najviše „bombarduje“ od kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva?


1. Šefik Džaferović
Kandidat SDA ima najviše objava, jer u prosjeku objavi 6,57 postova po danu, i nalazi se na čelu liste političara koji nam najviše „iskaču“ na Facebooku. Interakcija po jednom postu je 450 osoba, što je poprilično mali broj.


2. Senad Šepić
Kandidat Nezavisnog bloka se po broju objava na Facebooku nalazi odmah iza kandidata SDA, i to u prosjeku 6,28 objava u toku dana. Interakcija sa samim korisnicima po postu je izuzetno mala, i iznosi „samo“ 104 korisnika.


3. Fahrudin Radončić
Kandidat Saveza za bolju budućnost u toku dana objavi 4,85 postova, i nalazi se na trećem mjestu liste. Po jednom postu Radončić ostvari u prosjeku 323 intereakcije sa korisnicima.

 
4. Mirsad Hadžikadić
Nezavisni kandidat Hadžikadić objavi dnevno u prosjeku baš kao Radončić, i to je 4,85 postova. Ono što ga odvaja od Radončića je da Hadžikadić ostvaruje puno više interakcija po jednom postu, i tu se radi o 588 korisnika.


5. Amer Jerlagić
Pretposljednji u broju objava je kandidat Stranke za BiH, koji dnevno objavi  1,42 posta, i sa njima ostvari interakciju od 61 korisnika po postu.


6. Denis Bećirović
Kandidat SDP-a najmanje objavljuje na Facebooku, i  vjerovatno se vodi politikom, bolje imati jedan kvalitetan post, nego više nekvalitetnih. Inače, Bećirović dnevno objavi manje od jednog posta, tačnije 0,85 postova, ali ono što ga izdvaja da ostvaruje najviše interakcija po jednom postu. Čak  1950 korisnika ostvari interakciju sa jednim postom Bećirovića.

 

fb-bosnjacki-kandidat


Ko nas najviše „bombarduje“ od kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva?


1. Željko Komšić
Kandidat DF-a u toku dana objavi prosječno 4 posta, sa kojima se nalazi na čelu liste političara koji najviše iskaču na Facebooku, a kandidovali su se za hrvatskog člana Predsjedništva. Sa jednim postom Komšić ostvari u prosjeku interakciju sa 160 korisnika Facebooka.  


2. Boriša Falatar
Kandidat Naše stranke u toku dana objavi 2,8 postova, i uspije da ostvari po jednom postu interakciju sa 560 korisnika.


3. Diana Zelenika
Kandidatkinja HDZ 1990 za hrvatskog člana Predsjedništva dnevno objavi u prosjeku 1,28 postova, i ostvari interakciju do 62 korisnika sa jednim postom.


4. Dragan Čović
Kandidat HDZ BiH i aktuelni član Predsjedništva BiH nema svoju Facebook stranicu, te nismo u mogućnosti da uradimo statistiku za njega.

 

fb-hrvatski-kandidat


Ko nas najviše „bombarduje“ od kandidata za srpskog člana Predsjedništva?


1. Milorad Dodik
Od kandidata za sprskog člana Predsjedništva najviše postova ubjedljivo objavi Dodik, i to dnevno 6,57 postova.  Sa jednim postom Dodik uspije da ostvari interakciju sa „samo“ 95 korisnika Facebooka.


2. Mirjana Popović
Jedina kandidatkinja za srpskog člana Predsjedništva dnevno objavi 1,42 posta. Sa jednim postom ona uspije da ostvari interakciju sa 28 korisnika.


3. Mladen Ivanić
Aktuelni član Predsjedništva BiH u toku dana objavi 0,57 postova u prosjeku. Na jednom postu u prosjeku ima 1325 interakcija


4. Gojko Kličković
Trenutno nema svoju Facebook stranicu, te nismo u mogućnosti da uradimo statistiku za njega.

 

fb-srpski-kandidat

 

Političarima bi bilo pametnije da se posvete kvalitetnim objavama, kvalitetnim rješenjima problema građana, nego da ostvaruju veliku količinu objava, koje malo ko čita. Ovdje bi svakako trebalo da se da prednost kvalitetu u odnosu na kvantitet postova.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI