Vatrogasci i dalje na oprezu

Zaustavljena vatrena fronta na Pelješcu: Situacija je bolja, ali požar je daleko od ugašenog

Hronika 26.09.18, 08:55h

Zaustavljena vatrena fronta na Pelješcu: Situacija je bolja, ali požar je daleko od ugašenog
Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnici Hrvatske vojske i drugih interventnih službi. Tokom jutra očekuje se ponovni dolazak kanadera

 

Vatrena fronta kod zaseoka Kajanovići-Glabalovo, te kod naselja Mokalo tokom noći je zaustavljena i trenutno nema velikih otvorenih požara kod mjesta Orebić na Pelješcu, priopćeno je rano jutros iz Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Vatrogasne snage cijelu su noć držale liniju obrane dugu tri kilometra od Postupa do Glabalova, a posao je otežavao jak vjetar. Meteorolozi za danas najavljuju umjerenu do jaku buru, mjestimično s olujnim udarima koja će postepeno slabiti, prenosi Jutarnji.

 

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županija Stjepo Simović istaknuo je kako je situacija bolja, no kako vatrogasci naravno i dalje ostaju na terenu.

 

- Moramo dobro paziti, mjestimično ima manjeg plamena kojeg vjetar lako raplamsa. Požar je daleko od ugašenog zasada - rekao je Simović.

 

Na požaru je i dalje više stotina vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i ostalih krajeva Hrvatske, kao i pripadnici Hrvatske vojske i drugih interventnih službi. Tokom jutra očekuje se ponovni dolazak kanadera.

 

Ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u srijedu 26. septembra u 8 ujutro u općini Orebić.

 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je priopćila kako je požar na Pelješcu i dalje aktivan. Dodaju da ga gase sve lokalne vatrogasne snage, vatrogasci s područja drugih županija, DIP-ovi te pripadnici NOS-a.

 

- Ukupno je angažirano 300 gasitelja sa 63 vozila. U 06:35 poletio je jedan Canadair na gašenje požara - objavila je DUZS na Twitteru.

 

Ministar obrane Damir Krstičević je sinoć u HRT-ovom Dnevniku 3 rekao da je situacija na Pelješcu vrlo teška.

 

- Imamo jak vjetar koji otežava gašenje požara, ali sustav je reagirao, ljudi, mještani i vatrogasci su gasili požar i ja im se zahvaljujem na ogromnom angažmanu. Cijelu noć ljudi dežuraju, pratimo situaciju, sutra ujutro već imamo stožer, da analiziramo situaciju i vidimo kako organizirano i sustavno pristupiti tako da što prije, nadam se tokom sutrašnjeg dana, stavimo požar pod kontrolu - rekao je ministar.

 

- Jako je teško kad imate jak vjetar, dečki su, naši kanaderi, piloti, pokušali dva puta doći i probiti se, ali strašno su jaki vrtlozi i turbulencije bili oko Orebića, no hvala Bogu, uspjeli su popodne, pomogli su našim zemaljskim snagama. Situacija je malo mirnija, ali stanje nije pod kontrolom i nije zadovoljavajuće. Žao mi je što se danas ovo dogodilo s četiri kuće, ali nažalost, to su stvari na koje uvijek moramo biti spremni - dodao je Krstičević.

 

 

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI