Ratko Mladić postao počasni predsjednik Organizacije starješina VRS

Drhtavom rukom potpisao pristupnicu: Mjesto stanovanja - Hag, ćelija A-218, mail - 'nemam to čudo'....

Hronika 25.09.18, 13:46h

Drhtavom rukom potpisao pristupnicu: Mjesto stanovanja - Hag, ćelija A-218, mail - 'nemam to čudo'....
Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce

 

Ratko Mladić, prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini, potpisao je pristupnicu za članstvo u Organizaciji starješina VRS čiji će biti počasni predsjednik.

 

U pristupnici ovoj organizaciji koju je potpisao 19. septembra, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske kao adresu je naveo Hag, ćelija A-218. Potpisao je i saglasnost da bude izabran za počasnog predsjednika ove organizacije, prenosi N1.

 

ratko-mladic-pristupnica

 

- Mladić je bio naš komandant i ostao je. Mi se njega ne odričemo - kazao je Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina VRS.

 

- Borba za istinu i pravdu od suštinskog interesa za RS. Čast je služiti otadžbini - kazao je Stamenko Novaković, brigadni general VRS te dodao da će dati doprinos radu novim komisijama o Srebrenici.

 

Kako je navedeno da današnjoj pres-konferenciji, postoji inicijativa da se u Aleju velikana u Banjaluci sahrani, odnosno prenesu ostaci generala VRS Momira Talića koji je preminuo 2003. godine u Beogradu, a kojeg je Haški sud optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH.

 

ratko-mladic-pristupnica1

 

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina, a u pritvoru u Haagu nalazi se od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI