Predsjednica RH se sastala s generalnim sekretarom UN-a

Grabar Kitarović: Zabrinuti smo i zbog stanja u Bosni i Hercegovini

Front 25.09.18, 07:58h

Grabar Kitarović: Zabrinuti smo i zbog stanja u Bosni i Hercegovini
Hrvatska predsjednica trebala je u utorak održati govor pred Općom skupštinom UN-a, ali je na njenu zamolbu govor premješten na srijedu kako bi imala više vremena za bilateralne susrete

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak u New Yorku, nakon sastanaka s glavnim sekretarom Svjetske organizacije Antoniom Guterresom, da s njim dijeli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslijediti kroz kraće vrijeme, javlja Hina a prenose mediji.

 

"Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u Bosni i Hercegovini i činjenice da nije izmijenjen Izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države", rekla je hrvatska predsjednica novinarima nakon sastanka s Guterresom.

 

Dodala je da glavni sekretar UN-a jako dobro poznaje stanje na jugoistoku Evrope i "htjela bih da se i malo više uključi, da zajedno pokrenemo neke incijative koje će više voditi rješavanju otvorenih pitanja i trajnom miru na jugoistoku Evrope. Tu smo dogovorili daljnju suradnju, susrete i razgovore".

 

O dijalogu Beograda i Prištine razgovarala je, kako je kazala, i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem. "Zanimljivo je bilo razgovarati s predsjednikom Kosova Thacijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovome posljednjem što se čuje oko moguće razmjene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da načelo Badinterove komisije o granicama na teritoriju bivše Jugoslavije mora ostati uklesano u kamenu".

 

Hrvatska predsjednica trebala je u utorak održati govor pred Općom skupštinom UN-a, ali je na njenu zamolbu govor premješten na srijedu kako bi imala više vremena za bilateralne susrete.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI