Lavrov nakon sastanka s Crnatkom

Nikada ne preporučujemo za koga glasati, poštovat ćemo izbor građana BiH

Front 21.09.18, 13:57h

Nikada ne preporučujemo za koga glasati, poštovat ćemo izbor građana BiH
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je da će Rusija nastaviti isporuku gasa u BiH bez problema, podsjećajući da Gazprom sarađuje s BiH na osnovu dva ugovora od kojih je jedan s Republikom Srpskom i drugi s Federacijom BiH

 

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije Igor Crnadak i Sergej Lavrov potpisali su danas u Sarajevu Plan konsultacija između dva ministarstva za period 2019. i 2020. godina kojim su definirane zajedničke aktivnosti. 

 

Prije potpisivanja ovog dokumenta ministri su razgovarali o međusobnoj saradnji dvije države, a novinarima su potvrdili da postoji obostrana zainteresiranost za unapređenje saradnje, uz konstataciju da se i vanjskotrgovinska razmjena znatno povećava zbog izvoza u Rusiju, a u BiH se realiziraju investicioni projekti ruskih kompanija. 

 

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov potvrdio je da će Rusija nastaviti isporuku gasa u BiH bez problema, podsjećajući da Gazprom sarađuje s BiH na osnovu dva ugovora od kojih je jedan s Republikom Srpskom i drugi s Federacijom BiH. 

 

Također, napomenuo je da dvije zemlje kontinuirano sarađuju u oblasti kulture i humanitarnih projekata, a nastavit će i stipendirati studente iz BiH da studiraju u Rusiji za što je svake godine sve veća zainteresiranost. 

 

Lavrov je kazao da bi bilo dobro da oktobarski izbori budu provedeni u skladu sa ustavnim nadležnostima poštujući konstitutivnost tri naroda, ali Rusija nema svoje favorite i poštovat će one koje narod BiH izabere za svoje lidere. 

 

- Nikada ne preporučujemo za koga glasati u drugim državama, poštovat ćemo izbor građana BiH i raditi s tim izabranim ljudima - naglasio je Lavrov. 

 

Crnadak je ovu posjetu nazvao važnom, naglasivši da su odnosi dobri te je Lavrovu zahvalio za isplatu klirinškog duga Rusije prema BiH u iznosu od 125,2 miliona dolara i otvaranju ruskog tržišta za izvoz bh. proizvoda u Rusiju posebno voća. 

 

BiH i Rusija ima oko 40 potpisanih međudržavnih sporazuma koje su formalni okvir saradnje, a u planu je da se nastavi rad na novim memorandumima i sporazumima. 

 

Crnadak je napomenuo da je važno to što Rusija poštuje Dejtonski mirovni sporazum uz uvažanje nadležnosti BiH i entiteta što za njega predstavlja osnovu odnosa dvije zemlje, s čim se složio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

 

Za ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka važna je činjenica što će Lavrov posjetiti mjesto gdje će biti Rusko-srpski centar u Banjoj Luci za kojeg Crnadak smatra da će doprinijeti razvoju odnosa. 

 

Sugovornici su razgovarali o stanju u regiji i zajednički su se usaglasili da bi uspješni pregovori između Beograda i Prištine mogli značajno doprinijeti stabilnosti regiona. 

 

Lavrov boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH u okviru koje se susreo s članovima Predsjedništva BiH i Crnatkom, a planiran je i susret predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI