o našoj turobnoj stvarnosti

Akademik Slavo Kukić promovisao knjigu 'Posljednji poziv u pomoć' u Sarajevu

Kultura 19.09.18, 18:52h

Akademik Slavo Kukić promovisao knjigu 'Posljednji poziv u pomoć' u Sarajevu
Sam autor je na početku obraćanja prepunoj sali u ANUBiH rekao da ga je njegov prijatelj i promotor Miodrag Simović pogrešno predstavio kao profesora Sveučilišta u Mostaru

 

Knjiga "Posljednji poziv u pomoć" autora akademika Slave Kukića  je zbirka kolumni objavljenih u "Dnevnom listu", koja govori o turobnoj stvarnosti u BiH i njenim kreatorima, promovirana je danas u Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

 

Sam autor je na početku obraćanja prepunoj sali u ANUBiH rekao da ga je njegov prijatelj i promotor Miodrag Simović pogrešno predstavio kao profesora Sveučilišta u Mostaru.

 

"Bio sam profesor kojeg su odmah čim je napunio 40 godina staža pozvali i  poslali u mirovinu da ne truje hrvatsku mladost", kazao je Kukić u svom obraćanju i istakao da odavno piše kolumne i da je dosad objavio sedam knjiga, u koje su sabrane njegove kolumne, koje je pisao u velikom broju  medija.

 

U obraćanju gostima Kukić je podsjetio da je nakon prošlih izbora pokušao da okupi građanske stranke u jedan blok kako bi se suprotstavili nacionalizmu, ali da mu to nije uspjelo i da je iznenađen da su se te iste stranke počele ponašati  kao da su jedne drugima najveći neprijatelji, a sve zbog svojih uskih privatnih  stranačkih interesa. Kroz svoju knjigu akademik Kukić pokušava uputiti posljednji poziv građanima BiH, jer se boji da su dotakli društveno, socijalno dno te da je zadnji čas da taj trend zaustave i da ga okrenu.

 

slavo-kukic-2


Esad Bajtal, jedan od recenzenata knjige, istakao je juče da je nova knjiga Slave Kukića knjiga o našoj turobnoj stvarnosti.

 

"Ko nas to u predizbornoj kampanji danas zove u pomoć. Da zovu građani, jasno je, ali da zovu BHS vladari, to je licemjerno", rekao je Bajtal. Dodao je da "sva predizborna cika i vriska domaćih političara, uz čast izuzecima, predstavlja poziv tih političkih elita da ostanu na vlasti i dalje".

 

"Politički moćnici od svojih žrtava traže da na vlasti ostave svoje trodecenijske tlačitelje, kako bi ih i dalje mogli nastaviti daviti i tlačiti", rekao je Bajtal.

 

On je Kukićevo pisanje kolumni ocijenio Sizifovim poslom, kazavši da je sam Kukić Sizif koji se vraća po drugi kamen koji će gurati.

 

Enver Kazaz, univerzitetski profesor i recenzent knjige, rekao je da se knjiga između ostalog  pita da li lijeve stranke mogu promijeniti ambijent u BiH. Dodao je da je prilika za predstojeće izbore možda propuštena, ali da ipak ima energije koja može promijeniti političku paradigmu u zemlji. Izdavač knjige je "KultB".

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI