Kada prosječna godišnja temperatura bude četiri stepena viša

Naučnici upozoravaju: Balkan će postati nenaseljiva pustinja, Skandinavija i Sibir će hraniti stotine miliona ljudi

Hronika 19.09.18, 14:35h

Naučnici upozoravaju: Balkan će postati nenaseljiva pustinja, Skandinavija i Sibir će hraniti stotine miliona ljudi
Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa Big Think, na Alpama neće više biti ni snijega

 

Na portalu Big Think objavljena je karta na kojoj se prikazuje kako će svijet izgledati kada prosječna godišnja temperatura bude četiri stepena veća nego danas.

 

"Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Evropa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svijet u prosjeku godišnje bude topliji za samo četiri stepena", navodi Big Think.

 

Zapadni Antarktik više nije sami led i nije nenaseljiv. U novim zelenim područjima osnivat će se novi gradovi. Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir hranit će stotine miliona klimatskih migranata koji će biti prisiljeni naseljavati ta područja, navode naučnici.

 

U tekstu se navodi kako je 'sada pravo vrijeme za kupnju nekretnina na Grenlandu, prije nego i on pozeleni'. Mjesta na karti označena smeđom bojom predstavljaju teritorij koji će biti nenaseljiv zbog suša i ekstremnih vremenskih prilika, a među njima su istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike. U Africi će poput njih završiti Madagaskar i Mozambik, u Aziji Indija i Pakistan, a napuštene će ostati Indokina i Indonezija. Narandžastom bojom označena su područja koja će postati nenaseljive pustinje, među kojima se nalazi cijeli Balkan, Austrija, Mađarska, Njemačka, Španija, Portugal... Odosno cijela južna Evropa. Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa karta, na Alpama neće više biti ni snijega.

 

karta-svijeta-temperature

 

Crvena boja označava teritorij koji će zbog rasta razine mora biti potopljen. Pretpostavlja se da će četiri stupnja više temperature uzrokovati rast razine mora i do dva metra. Iako se na karti ne čini kao da je crveni teritorij velik, riječ je o gusto naseljenim područjima. Primjerice, u SAD-u je to više od deset posto njihovog stanovništva. Svjetlozelena boja označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antarktik, neprepoznatljiv i gusto naseljen. Novi Zeland će također postati jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

 

U Sibiru i Kanadi padaline i više temperature stvorit će idealne uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta, dok će utočište većini svjetske populacije ponuditi Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija. Tamnozelena boja označava teritorij na kojem je moguće ponovno pošumljavanje, ali ni napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim tačkama koristit će se za proizvodnju solarne energije, a crvenim tačkama za proizvodnju geotermalne energije. Ogromne vjetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Sjevernog mora proizvodit će ostatak energije potrebne planeti.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI