Peta nagrada za ulogu u filmu 'Žaba'

Emir Hadžihafizbegović proglašen za najboljeg glumca na Festivalu podunavskih zemalja u Somboru

Kultura 17.09.18, 12:40h

Emir Hadžihafizbegović proglašen za najboljeg glumca na Festivalu podunavskih zemalja u Somboru
Predsjednik žirija Festivala podunavskih zemalja Radoslav Zelenović kazao je da način na koji je Hadžihafizbegović utjelovio ulogu Zeke te njegova posvećenost liku i vjerodostojnost glumačke transformacije s pravom mu donose ovu nagradu

 

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović osvojio je Grand Prix za najbolju mušku ulogu i statuu "Celtiks" za najboljeg glumca na međunarodnom filmskom festivalu Dunavsko-panonske regije "Porodica naroda" u Somboru.

 

Ovo je Hadžihafizbegovićeva peta nagrada za ulogu Zeke u filmu  "Žaba", koje je osvojio na pet prestižnih festivala na koje je film "Žaba" pozvan u takmičarski program, za nepunih godinu dana.

 

Predsjednik žirija Festivala podunavskih zemalja Radoslav Zelenović, koji je i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, kazao je da način na koji je Hadžihafizbegović utjelovio ulogu Zeke te njegova posvećenost liku i vjerodostojnost glumačke transformacije s pravom mu donose ovu nagradu.

 

Napomenuo je da se sjeća Hadžihafizbegovićeve uloge još iz filma "Veliki talenat" Nikole Stojanovića iz 1984. koja je već tada nagovijestila njegovu uspješnu karijeru i taj talent se proteže kroz više od 60 igranih filmova koje je do sada snimio.

 

Istaknuo je da je takva karijera rezultirala s više od 30 osvojenih Grand Prix nagrada na većini svjetskih i regionalnih filmskih festivala, naglašavajući da je Hadžihafizbegović prerastao regionalne granice i postao glumac ne samo evropskog, već svjetskog kalibra, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI