Kandidat za člana Predsjedništva u zenici

Falatar: Nema razloga da tri kabineta egzistiraju kao tri odvojene države, resursi se mogu bolje iskoristiti

Front 15.09.18, 14:17h

Falatar: Nema razloga da tri kabineta egzistiraju kao tri odvojene države, resursi se mogu bolje iskoristiti
Falatar je dodao da konstruktivna politika može uspjeti i u podijeljenom Predsjedništvu

 

 

Kandidat za člana Predsjedništva Boriša Falatar u posjeti Kaknju i Zenici osvrnuo se na ovlasti i kapacitet Predsjedništva, jedno od najčešćih pitanja koje su građani tokom kampanje slušanja postavljali. 

 

„Ne postoje magična rješenja, ali postoje logična rješenja. Logično je da Predsjedništvo razvije mehanizme koordinacije za pitanja kao što su ekonomska diplomacija, EU integracije ili strateški infrastrukturni projekti. Zbog silnog odliva stanovništva logično je da se formira fond za mlade i da se osiguraju sredstva za podršku talentima. Nema razloga da tri kabineta egzistiraju kao tri odvojene države. Resursi se mogu bolje iskoristiti, a troškovi srezati."

 

Falatar je dodao da konstruktivna politika može uspjeti i u podijeljenom Predsjedništvu:

 

„Potrebno je graditi pozitivnu klimu i aktivno voditi procese, boriti se za pronalazak zajedničkih rješenja. Procedure i zakon su ipak na strani konstruktivne politike. Moj dugoročni cilj je da Predsjedništvo postane institucija dostojna poštovanja a ne poprište nedostojnih političkih igara. Protekli sazivi degradirali su institucijski kapacitet koje Predsjedništvo ima, djelomično i zbog nedostatka odgovarajućih mehanizama suradnje."

 

Boriša Falatar dodaje da politika otvorene ruke i koncenzusa ne pravi kompromis u vezi vrijednosti koje zastupa. "Simbolička snaga Predsjedništva  daje mogućnost za realnu politiku, ali politiku zasnovanu na vrijednostima. Mi branimo multietničku državu građanskih vrijednosti, gdje može biti dobro samo ako je svim narodima i građanima dobro. Većina poruka u kampanji, prijetnje i najave opće propasti, najčešće nisu ništa drugo do jeftini predizborni trikovi.”

 

Bez obzira na predizbornu dinamiku, Falatar je izjavio da će nastaviti sa direktnim kontaktima sa građanima:  "Stisnuta ruka u znak pozdrava vrijedi više od borbenih pokliča na skupovima, a uzvraćen osmijeh i podrška daju dodatnu energiju. Iskrenost se isplati" - podvukao je Falatar.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI